19 april 2024
fredag, 25 oktober 2019 15:43

Efterlängtad rivning av cisternerna på Loudden

Skrivet av 

 

Cisterner rivs nu på Loudden. Foto: exploateringskontoret i Stockholm

 


Flygbild över Loudden. Bild: Lennart Johansson, stadsbyggnadskontoret i Stockholm

 


Louddens oljeverksamhet avvecklas och nu pågår rivning av cisternerna. Här ska ett modernt stadsområde med innerstadskaraktär växa fram.

Oljeverksamheten i området avslutas i slutet av 2019, därefter ska bolagen sanera marken under två års tid. Efter bolagens sanering följer sedan stadens kompletterande sanering för att marken ska vara tillräckligt ren för att bebyggas.

Rivnings- och saneringsarbeten har påbörjats av några bolag. Cisternerna klipps av och viks ihop sakta vilket minimerar höga ljudnivåer och dammspridning i området. Fundamenten till cisternerna består av armerad betong som rivs och separeras från armeringen. Materialet sorteras och återvinns därefter. Det tar ungefär en vecka att riva en cistern.

Även mindre saneringsarbeten av mark har påbörjats och en del byggnader kopplade till oljeverksamheten rivs.

Staden har börjat att ta fram ett planprogram för Loudden och om cirka två år kan den första detaljplanen påbörjas.

Containerterminalen flyttar under våren 2020 till en ny hamn som byggs i Norvik.

Utvecklingen av Loudden är en del av stadsbyggnadsprojektet i Norra Djurgårdsstaden vilket innebär att även detta område kommer att vara hållbarhetsprofilerat vilket bland annat innebär prioritet för fotgängare, cykel- och kollektivtrafik, utvecklad grönstruktur och ekosystemtjänster.


Inriktningen är att cirka 4.000 bostäder ska byggas på Louddden med start cirka 2023. Förutom bostäder är området tänkt att rymma kontor, handel, skola, förskolor, idrottsanläggningar samt torg och parker.


Oljeverksamheten i området avslutas i slutet av 2019, därefter ska bolagen sanera marken under två års tid. Därefter följer stadens kompletterande sanering för att marken ska vara tillräckligt ren för att bebyggas. Containerterminalen flyttar under våren 2020 till en ny hamn som byggs i Norvik.

Den första bebyggelsen på Lodudden beräknas stå färdig 2025 och hela området vara färdigt cirka tio år senare.