3 maj 2024
fredag, 25 oktober 2019 16:41

Hemfosa ökade hyresintäkter med 16 procent

Skrivet av 

 

Caroline Arehult, vd för Hemfosa Fastigheter.


För perioden januari–september 20191 ökade Hemfosa hyresintäkter med 16 procent främst tack vare en växande fastighetsportfölj. I jämförbart bestånd är ökningen knappt 4 procent. Driftnettot ökade med 19 procent, varav knappt 5 procent i jämförbart bestånd.

 

Överskottsgraden stärktes med drygt två procentenheter. Till stor del orsakade av effekter från förvärvade fastigheter, men även jämförbart bestånd hade högre överskottsgrad. Förvaltningsresultatet ökade med 24 procent främst som en följd av högre hyror från fastighetsförvärv. De orealiserade värdeförändringar minskade till 814 Mkr 1.101.

 

Resultat efter skatt minskade med 5 procent till 1.497 Mkr (1.575), beroende på att de orealiserade värdeförändringar var större förra året. Substansvärdet (EPRA NAV) steg till knappt 84 kronor per aktie.

I Esbo och Helsingfors, Finland, tillträddes  en portfölj med offentliga kontor i juli med ett underliggande fastighetsvärde om 465 Mkr.

 

I Nacka, Sverige tillträddes ett äldreboende i juli med ett underliggande fastighetsvärde om 156 Mkr, ett förvärv som betalades i sin helhet via en apportemission om 1,76 miljoner stamaktier. Ett treårigt grönt obligationslån om 800 Mkr emitterades i oktober till en marginal om 210 räntepunkter.

I balansen ökade värdet på bolagets 119 fastigheter (88), omfattande  0,58 miljoner kvm (0,48), till 25.194 Mkr (22.337). De räntebärande skulderna minskade till 23.774 Mkr (27.944) finansierade till en snittränta om 2,16 procent (2,05). Det innebar att det egna kapitalet blev nära nog oförändrat med 14.455 Mkr (14.456). Soliditeten var 35,1 procent (35,4) med en stärkt räntetäckningsgrad om 3,6 gånger (3,3).

I en kommentar till rapporten säger vd Caroline Arehult:
– Hemfosa växer och utvecklas på ett väldigt positivt sätt. Efter ett flertal förvärv under våren och sommaren har fastighetsbeståndets värde hittills i år ökat med närmare 4 Mdr kr. Det är snabbare än vi förväntade oss när vi satte de nya tillväxtmålen i början av året. Vi gör det också med god lönsamhet. Självklart vill vi upprätthålla ett högt tempo även framöver och jag ser goda möjligheter till det, med en bra pipeline på både förvärv- och projektsidan. Därtill har vi en stärkt kassa från ytterligare en grön obligation.

Hon tillägger:
– Hösten har präglats av en generellt svårbedömd konjunktur och osäker marknadssituation. Våra samhällsfastigheter påverkas dock i begränsad omfattning av konjunkturen, desto viktigare är den demografiska utvecklingen på våra marknader. Alldeles oavsett konjunktur har kommuner och operatörer runt om i landet behov av skolor för större barnkullar och vårdplatser för allt fler äldre. Likaså kvarstår myndigheters och rättsväsendets behov och här ser vi snarare en ökad efterfrågan på lokaler för polis och domstolar. Hemfosa har en roll i att stödja samhällsverksamheter där behoven finns, och behoven är och kommer att förbli stora i våra segment och marknader. Vi är stolta över att ha den rollen och att vara specialister på fastigheter för samhällets viktigaste verksamheter.