24 januari 2020
tisdag, 05 november 2019 00:43

Stenas tredje Stadsbyggarkväll

Skrivet av 

 

Huvudtalare på Stenas Stadsbyggarkväll var Fredrik Reinfeldt, författare och föreläsare, fd statsminister samt ordförande för Centrum för AMP.

 

 

 

 


 

Från vänster: Fredrik Reinfeldt, Cecilia Fasth, vd Stena Fastigheter, Ugbaad M Harbi, tidigare projektledare för socialt engagemang i Fisksätra och moderator Ellinor Persson.

 

 

 


Kvällens värdpar, från vänster: PG Sabel, vd för Stena Fastigheter i Stockholm och Mikael Svenske, kommunikatör på Stena Fastigheter.

 

 

Elin Ingemarsson, förvaltare Stena Fastigheter och Tomas Ingemarsson, chef AFA Fastigheter.

 

 

 

 

Ulla Bergström, kontorschef White arkitekter i Stockholm och Jeanette Reuterskiöld, vd för Reuteros AB och styrelseledamot i Nordfeldts AB

 

 

 

 

 

Johan Zachrisson, Partner på Cushman Wakefield Sweden.

 

 

Av Stefan Fröjdendahl

 


För tredje året i rad arrangerade Stena Fastigheter en Stadsbyggarkväll i bolagets hotellfastighet Downtown Camper by Scandic vid Brunkebergstorg i Stockholm. Cirka 200 hade kommit till Stadsbyggarkväll som i år hade Fredrik Reinfeldt som huvudtalare. Efter Reinfeldt följde ett samtal mellan Cecilia Fasth, koncernchef och vd för Stena Fastigheter, Ellinor Persson moderator samt Ugbaad M Harbi, tidigare projektledare för socialt engagemang i Fisksätra.

 

Temat för Fredrik Reinfeldts tal var social hållbarhet i en orolig värld som präglas allt mer av nationalism med Donald Trump i USA, med Boris Johnsson i Storbritannien med sin segdragna Brexit, men även nationalism i Ryssland med Vladimir Putin, i Kina med XI Jinping, i Brasilien med Jair Bolsonaro eller i Polen med det nationalkonservativa Lag och Rättvisa med ledaren Jarosław Kaczyński som hotar demokrati och yttrandefrihet. För att skapa tillit behövs inte nationalism och murar, menade Reinfeldt, utan samråd genom internationella organisationer och nätverk.

Fredrik Reinfeldt har nyligen blivit ordförande i organisationen Centrum för AMP, som ska skapa trygga platser där människor vill bo och vistas. Det är försäkringsbranschen, handeln och fastighetsbranschen som står bakom och finansierar Centrum för AMP. Aktörer bakom Centrum för AMP är således branschorganisationen Svensk Försäkring, branschorganisationen Svensk Handel, AMF Fastigheter, Atrium Ljungberg, Humlegården Fastigheter och Vasakronan.

I samtalet mellan Cecilia Fasth, Ellinor Persson moderator och Ugbaad M Harbi, handlade om social hållbarhet. För Stena Fastigheter finns naturligtvis miljöfrågor, hållbar energi och resursförvaltning i bolagets fastighetsförvaltning. Men sociala engagemang är viktigt för Stena Fastigheter, bland annat i det som bolaget kallar relationsförvaltning, som är ett arbete att förvalta relationerna med de människor som bor i Stenas fastigheter.

 

Sedan april 2018 har Stena utvecklat ett koncept för ökad trygghet i Fisksätra med ”Trygghetsvärdar” och tillsammans med Nacka kommun har Stena ett samarbete med säkerhetsbolaget Rapid. Och på Källan råd- och stödcenter i Fisksätra stödjer Stockholms Stadsmission och Stena Fastigheter Källan så att verksamheten blir viktig mötesplats för de som bor i kvarteren och i närområdet.

 

Cecilia Fasth poängterade att social hållbarhet handlar om att applicera långsiktiga perspektiv med inställningen att ha en vision om att skapa hållbara värden för kommande generationer. Utgångspunkten för Stena Fastigheter är ansvarsfulla och långsiktiga relationer vilka är den verkliga grunden för ett hållbart samhälle.

 

Relationsförvaltning är Stenas begrepp för att implementera ett hållbarhetsarbete som ett arbetssätt för att utveckla områden. För Stena är det viktigt att satsa på trygga och trivsamma områden där människor väljer att bo kvar, med skolor som fungerar. Det är även viktigt för Stena att unga kan få jobb. Varje sommar skapar Stena cirka 350 sommarjobb åt ungdomar.
.