Skriv ut denna sida
tisdag, 05 november 2019 13:39

Rikshem i avtal med Sizes för tusentals bostäder

Skrivet av 

 

Rikshem har tecknat ett tioårigt avtal med Sizes. som är en tillverkare av flerfamiljshus.



Rikshem, som ska bygga tusentals lägenheter framöver utmanar nu byggbranschen för att öka effektiviteten och göra det möjligt att bygga för fler. De traditionella byggprocesserna saknar till stor del inbyggda incitament för kvalitativt och effektivt byggande vilket Rikshem ska motverka genom flera långsiktiga ramavtal för industriell tillverkning av bostäder. Nu har ett tioårigt avtal tecknats med Sizes som är en tillverkare av flerfamiljshus.

 

Under de närmaste åren planerar Rikshem att bygga tusentals nya lägenheter. Till år 2022 beräknas byggbar mark om 400.000 kvm BTA att utvecklas genom planläggning av befintliga områden. Men för att kunna bygga de bostäder som samhället har behov av behöver byggprocesserna, som idag präglas av låg produktivitet och höga kostnader, förändras. Rikshem vill främja samarbeten med flera aktörer som effektiviserar byggprocesserna och har en utvecklad industriell process.  

– Vi behöver bygga för fler och de byggprocesser som präglar marknaden idag motverkar en effektiv bostadsproduktion. När varje projekt ska konkurrensutsättas går kontinuiteten förlorad mellan projekten vilket leder till en bransch med kraftigt stigande priser och försämrad produktivitet. Som beställare agerar vi nu för att förändra detta och ger aktörer med nya affärsmodeller de bästa förutsättningarna för att utvecklas. Vi vill ha flera långsiktiga samarbetspartners som vi kan växa och utvecklas tillsammans med, säger Elin Sjöstrand, projektchef på Rikshem.

Ett tioårigt avtal har tecknats med flerfamiljshustillverkaren Sizes. Erfarenhet och kunskap kan på så sätt tillvaratas och de industriella processerna kan utvecklas över tid. Sizes tillverkar flerbostadshus i en industriell process vilket minimerar avfall, spill och transporter samt minskar den totala produktionstiden. Tiden som behövs för byggande på plats halveras också vilket minskar störningstiden för boende i områden under utveckling. Lägenheterna tillverkas med korslimmat trä (KL-trä) vilket skapar en stabil konstruktion.  

– Vår industriella tillverkning utmanar traditionellt byggande. Vi ser fram emot att samarbeta med Rikshem och fortsätta visa på att det är möjligt att tillverka moderna lägenheter i god kvalitet till en lägre kostnad, säger Niklas Andersson, grundare och vd för Sizes.

Senaste från Redaktionen