Skriv ut denna sida
torsdag, 14 november 2019 11:31

Hong Kong har världens dyraste butikshyror

Skrivet av 

 

Annika Edström, Head of What’s Next, Cushman & Wakefield och Jens Linderstam Head of Retail Services, Cushman & Wakefield.

 

 

 

 


Topphyror på 20 butikslägen i världen enligt Main Strett Across the World. Källa Cushman & Wakefield.

 

 

Cushman & Wakefield’s årliga rapport om handel, Main Streets Across the World 2019, presenteras under retailmässan MAPIC i Cannes 13-15 november. Rapporten visar att de högsta butikshyrorna för andra året i rad identifierats i Hong Kong. För Sveriges del ligger Biblioteksgatan i Stockholm fortfarande i topp.


Causeway Bay i Hong Kong är världens dyraste shoppinggata. Den europeiska motsvarigheten hittas på New Bond Street i London och i Sverige är det Biblioteksgatan i Stockholm. Cushman & Wakefields årliga rapport ”Main Streets Across the World” utgår från hyror i 448 lägen på 68 marknader och är den mest omfattande kartläggningen sedan starten 1988.

Jens Linderstam, Head of Retail Services, Cushman & Wakefield i Sverige, som är på plats i Cannes säger:
– Att Biblioteksgatan i Stockholm har klättrat från plats 26 till 24 på listan för 2019 förvånar oss inte. Allt fler internationella varumärken har etablerat sig där, vilket är en bidragande orsak till en hyrestillväxten på 3,7 procent.

Hälften av alla topp 10-lägen globalt ligger i Europa, fyra i Asien och en i USA
Primelägen, butikslokaler på attraktiva adresser i city, fortsätter att rankas högt med hyror som också generellt har varit stabila under året. För att säkerställa ett högt flöde adderas allt oftare upplevelser utöver den traditionella handeln. Det kan röra sig om olika typer av tjänster eller mat för att komplettera upplevelsen och fortsätta att vara relevanta för målgruppen. Även mer flexibla lokaler och kontrakt samt samarbeten mellan fastighetsägare och hyresgäster har blivit vanligare.  

Utmaningar för handeln har pressat hyror
Det är främst sämre lägen på mogna marknader i Europa och USA som upplevt en större press på hyresnivåerna. I Asien har däremot alla typer av handelsmarknader presterat bra.

Den globala e-handeln växer snabbt
Tidigare har stort fokus legat på konkurrensen mellan e-handel och fysisk handel. Nu börjar en relation mellan dessa två kanaler att ta form, där båda behövs. Att kvantifiera värdet av den fysiska butiken är fortfarande svårt. Den är dock fortsatt viktigt för kunden och fungerar som visningsrum. Det bidrar till en ökad varumärkesnärvaro och synlighet, även kallad ”halo-effect”. Det genererar affärer både på plats och online. För att bli en framgångsrik handelsaktör krävs därför en ökad integrering mellan butikernas fysiska och digitala närvaro.

Större fokus på hållbarhet och service
Handeln lägger idag ett större fokus på social, etisk och miljömässig hållbarhet. Bland annat där mer återvunnet material används i produkter och fler aktiva materialval görs vid butiksinredningar. Även serviceutbudet är vitalt för att säkerställa ett handelsområdes attraktivitet vilket innebär att ”mixed use” därmed fortsätter vara centralt för att attrahera morgondagens kunder.


Senaste från Redaktionen