20 april 2024
torsdag, 14 november 2019 12:07

Rekord: 238.000 unga bor ofrivilligt hemma

Skrivet av 

 

Ola Palmgren, talesperson för ungas boende på Hyresgästföreningen.


Enligt  Hyresgästföreningens nya rapport Unga vuxnas boende i Sverige 2019 bor totalt 238.000 unga i åldrarna 20-27 hemma hos sina föräldrar, trots att de hellre skulle vilja bo på annat sätt. Det är den högst uppmätta andelen sedan den första undersökningen gjordes 1997.

Totalt cirka 27 procent av Sveriges unga vuxna bor hemma hos sina föräldrar. Det är den högst uppmätta andelen sedan den första undersökningen gjordes 1997, då motsvarande andel var 15 procent. Det handlar om 280.000 personer i åldrarna 20-27 som bor hemma.

– Det är galet att så många unga vuxna faktiskt inte har möjlighet att påbörja vuxenlivet på riktigt. Den här rapporten visar svart på vitt att bostadsbristen hindrar unga från att flytta till utbildning och jobb, eller att bilda familj. Det skapar inte bara otrygghet och ofrihet, utan får också konsekvenser för arbetsmarknaden och samhället i stort, säger Ola Palmgren, talesperson för ungas boende.

Drygt 85 procent, alltså 238 000, av de som bor hos sina föräldrar skulle vilja flytta hemifrån det närmaste året. Drygt var fjärde ung vuxen tvekar inrför att skaffa barn på grund av boendesituationen. Bostadsbristen är dessutom anledningen till att en av tre unga, 311.000 personer, tvekar inför att flytta till en annan ort.

– De senaste 10 åren har ungdomsarbetslösheten sjunkit med 33 procent samtidigt som antalet ofrivilligt hemmaboende vuxit med 29 procent. Något är snett på bostadsmarknaden, det går inte ihop, säger Ola Palmgren.

Undersökningen visar också att även de unga vuxna som har flyttat hemifrån har relativt hög ekonomisk utsatthet. 35 procent av de unga som har flyttat hemifrån, alltså 221 000, har inkomster som ligger under Konsumentverkets basnivå (6.350 kr i månaden efter att boende är betalt). Totalt cirka 129.000 unga vuxna, lever dessutom under den gräns som Kronofogden har som lägstanivå att behålla vid skuldsanering (4.923 kr i månaden efter att boende är betalt).

Trots att bostadsbyggandet legat på relativt höga nivåer under de senaste åren har antalet ofrivilligt hemmaboende vuxit. Nu har bostadsbyggandet stannat av.

 

Hyresgästföreningen föreslår tre åtgärder för att vända utvecklingen: 1.Inför kommunala bostadsgarantier för unga: genom att låta unga utan egen bostad få förtur till hyresrätter i bostadskön. 2.Reformera bostadsbidraget. 3. Stärk den statliga finansieringen för byggandet av hyresrätter.

–Politikerna har skapat den här situationen genom att inte göra tillräckligt under närmare 30 år, och nu är det dom som behöver städa upp. På kort sikt kan kommunerna prioritera att vi unga får gå före i bostadskön. Sen behöver bostadsbidragen uppdateras så unga kan söka dem. Men i slutändan måste staten ta ett större ansvar för finansieringen av byggandet, säger Ola Palmgren.