Skriv ut denna sida
onsdag, 27 november 2019 11:49

Fabeges samtliga fastigheter är certifierade

Skrivet av 

 

Mia Häggström hållbarhetschef på Fabege.

 


Totalt 100 procent av Fabeges förvaltningsfastigheter nu certifierade. Fabege är det fastighetsbolag som har hållbarhetscertifierat flest kvadratmeter under 2019. Trettiotvå fastigheter om totalt 500.000 kvm har erhållit certifikat enligt BREEAM under året.


Det är en bred palett av variabler som bedöms i ett certifieringsarbete. Alltifrån ledning och styrning av fastigheten, hälsa och innemiljö, energi- och vattenförbrukning, CO2-utsläpp, transporter, resor, tillgänglighet till servicefaciliteter, material som använts, avfallshantering, mark och ekologi, föroreningar till innovation. Certifieringarna är ett bra verktyg för att skapa en långsiktig fastighetsförvaltning och tydlig målstyrning. Det handlar inte om engångsinsatser utan ger långsiktiga positiva effekter och certifikaten kommer dessutom löpande att verifieras.

– Att certifiera en byggnad är ett lagarbete och kräver hårt arbete. Det fina är att resultatet gynnar hela vår affär och möjliggör grön finansiering. Även där är vårt mål 100 procent och vi är på god väg med våra 82 procent grön finansiering redan idag, berättar Mia Häggström, hållbarhetschef på Fabege.

I och med det intensiva arbetet under året har Fabege nu certifierat hela förvaltningsbeståndet, vilket motsvarar 84 procent av den totala ytan. De återstående kvadratmetrarna finns i projektfastigheter som kommer att certifieras i takt med att förädlingen av byggnaderna slutförs. Sedan 2013 certifierar Fabege alla nya projekt.

I förra veckan fick Fabege ta emot pris från Sweden Green Building Council för Årets fastighetsägare i BREEAM med följande motivering:
”Årets fastighetsägare i BREEAM med flest certifierade kvadratmeter det gångna året är en fastighetsägare som bidrar till att göra Stockholm mer hållbart. Fastighetsägaren har utmärkt sig genom att BREEAM-certifiera HELA sitt bestånd, såväl befintliga byggnader som nyproduktion, och kommer under året att ha ett 100 % certifierat förvaltningsbestånd. Företaget har engagerat sig i SGBC och BREEAM på många olika sätt, och har varit betydelsefulla för systemet. Det är med stor glädje vi presenterar årets fastighetsägare – Fabege.”

Senaste från Redaktionen