19 januari 2020
tisdag, 03 december 2019 13:44

Wingårdhs satsar på träbyggande i nytt bolag

Skrivet av 

 

SBU Framtid AB ska uppföra på Kilströmskaj i centrala Karlskrona totalt 50 lägenheter, i ett sexvåningshus och i två fyravåningshus som kommer att uppföras helt i trä. Lägenheter blir exklusiva med havsutsikt, garanterad garage- och båtplats – plus en ny kvarterskrog längs strandpromenaden.

 

I början av året bildade Wingårdhs tillsammans med SBU, Svensk Bostadsutveckling AB och byggföretaget JSB det gemensamma bolaget SBU Framtid AB. Med syftet att med större genomförandekraft kunna skapa konstnärligt arkitektoniska miljöer som också är kostnadseffektiva. Nu tas nästa steg då bolaget även fokuserar på att bygga mer i trä och inleder ett samarbete med Södra Skogsägarna.

Startskottet blir Kilströmskaj i Karlskrona med 50 lägenheter, i ett sexvåningshus och i två fyravåningshus som kommer att uppföras helt i trä.

– Jag vill bygga mer i trä! Numera utgår vi från trä som stommaterial i alla nya projekt, om inte kunden specifikt efterfrågar något annat. Förutom dess arkitektoniska möjligheter har trästommen också ett väsentligt lägre klimatavtryck. Därför känns det helt rätt att vi i SBU Framtid nu väljer att samarbeta med Södra, säger Gert Wingårdh.

SBU Framtid AB bildades för att med gemensamma krafter enklare kunna projektera och bygga fler kostnads- och priseffektiva bostäder med hög arkitektonisk gestaltning samt med målet att bygga flera klimatneutrala hus.

Wingårdhs bidrar med det arkitektoniska, JSB står för produktionserfarenhet och produktionsresurser medan Torsten Kai-Larsen från SBU står för omfattande nätverk och flerårig erfarenhet av fastighetsutveckling. Att inleda ett samarbete med Södra blir ett steg i företagets vision om att kunna bygga mer i trä.