20 februari 2020
onsdag, 11 december 2019 14:26

Handelsplatsen – en ny knutpunkt i Slussen

Skrivet av 

 

Atriet i Slussens nya handelsplats ska finnas under Katarinahissen, och det ska bli stort, tre våningar högt. När  handelsplatsen står klar, tidigast år 2024, kommer Stockholms stad sälja handelsplatsen.

 

 Grafisk överblick av handelsplatsen i Slussen. Illustration: Mediabolaget

 

 

Under torgen och gatorna på Södermalmstorg och Katarinavägen kommer det bli en knutpunkt med mötesplatser, handel och service som kopplar samman de olika kollektivtrafikslagen. Tillsammans med handelsytorna bidrar platsen till Slussens stadsliv. Stockholms stad bygger skalet till den kommande handelsplatsen och ett tillträde efter försäljning kommer att ske tidigast 2024 för ett färdigställande.

När man går förbi Katarinavägen syns nu mer och mer av vad som ska bli en ny knutpunkt i Slussen. Det som smyger upp från botten av Katarinavägen är den nya handelsplatsen med tillhörande atrier och gångförbindelse mellan de olika kollektivtrafikslagen. Det kommer att vara en direktanslutning till Slussens tunnelbanestation, Saltsjöbanan och den nya bussterminalen i Katarinaberget som kommer att vara en integrerad och självklar del i Slussenområdet.

Atriet, som ligger under Katarinahissen, är ett stort, tre våningar högt, inre rum. Därifrån når man tunnelbanans norra entré, Saltsjöbanan och bussterminalen. Stockholms stad bygger skalet till den kommande handelsplatsen och ett tillträde efter försäljning kommer att ske tidigast år 2024 för ett färdigställande. Pia Ström Sjöberg är projektledare för Stockholms stad och ansvarar för försäljningen av platsen som helhet.

– Vårt mål är att skapa förutsättningar för en blomstrande plats, levande och fantastisk, säger Pia Ström, projektledare för Stockholms stad.

Planen för platsen är att den ska komplettera de verksamheter som redan finns. Då det är en så central plats kommer det finnas behov att fylla platsen med bland annat service, samtidigt som huvudfunktionen fortfarande är att vara Sveriges näst största kollektivtrafikknutpunkt.