19 januari 2020
torsdag, 12 december 2019 14:56

Aberdeen Standard finansierar stor järnväg

Skrivet av 

 

Aberdeen Standard Investments (ASI) och Rock Rail finansierar inköp av nya tåg från japanska Hitachi för totalt 4,32 Mdr kr som ska gå i linjetrafik på Storbritanniens mest trafikerade järnvägssträcka.

 

Aberdeen Standard Investments (ASI) och Rock Rail finansierar nya Hitachi tåg för intercity-banan som är Storbritanniens mest trafikerade järnvägslinje mellan North-West of England, North Wales, the Midlands och London. ASI,  och Rock Rail, kapitalförvaltare och investerare, har genomfört en transaktion om 350 miljoner pund, cirka 4,32 Mdr kr, för inköp av nya tåg. De nya tågen som omfattar totalt 135 fordon kommer att sättas i trafik är 2022.

Järnvägstågen kommer att finansieras via Rock Rail West Coast PLC som sedan hyr ut den till  West Coast Partnership, i ett joint venture mellan First Group och Trenitalia. First-Trenitalia tar över franchisen från 8 december 2019 och driver sedan intercity-tjänster under namnet Avanti West Coast.

De nya tågen från Hitachi blir tystare och grönare än de dieseltåg som de ersätter och de förväntas minska koldioxidutsläppen med cirka 61 procent.

Det nya avtalet är det fjärde brittiska avtalet om järnvägar mellan ASI och Rock Rail som de gör tillsammans. Alla dessa fyra affärer utgör en långsiktig investering av pensionsfonder och försäkringsbolag i den brittiska järnvägsindustrin om totalt cirka 2,5 miljarder pund, cirka 30,9 Mdr kr.