19 april 2024
fredag, 13 december 2019 14:34

Tobin och Kärnhem anvisas mark på Kolkajen

Skrivet av 

 

På Kolkajen, invid vattnet vid Lilla Värtan, planeras för 1.500 nya bostäder, varav 40 är flytande studentlägenheter, 2 förskolor och cirka 11.000 kvm kommersiella ytor.

 

 

Detaljplanen för Kolkajen, gäller den nya stadsdelen som ligger invid vattnet vid Lilla Värtan och gränsar till Gasverket och där det ska byggas 1.500 bostäder samt 11.000 kvm kommersiella ytor. Exploateringsnämnden tog beslut om markanvisning av 285 bostadsrätter/ägarlägenheter den 12 december. De två bolagen som har fått markanvisning i Kolkajen är Tobin Properties AB och Kärnhem Bostadsproduktion AB. Det innebär att nu är cirka hälften av bostäderna markanvisade i denna stora byggetapp. Tidigare i år markanvisades 330 hyresrätter och 40 flytande studentbostäder. Se länk: Åke Sundvall. Se länk: Byggvesta/Aqua Villa. Resterande kvarter planeras att markanvisas under 2020.

Förutom att bolagen åtar sig att aktivt delta i Norra Djurgårdsstadens hållbarhetsarbete, gäller ett antal sociala kriterier specifikt för Kolkajen. Bolagens entreprenörer ska skapa sysselsättning för personer från arbetsmarknadsförvaltningens verksamheter i sina byggentreprenader. De ska ta fram koncept för att skapa bostads- och boendeformer som möter stockholmarnas behov idag och de som förväntas uppstå i framtiden, samt säkra de höga ambitioner staden har vad gäller utformning av områdets gestaltning för att göra området öppet och tillgängligt.

Kolkajen planeras för 1.500 nya bostäder varav 40 är flytande studentlägenheter, 2 förskolor och cirka 11.000 kvm kommersiella ytor.

I området planeras för utomhusbad, båthamnar, parkområden, restauranger och caféer. Det kommer göra området till en plats för stockholmare att umgås och vistas på. Utbyggnaden i vattnet skapar också kanaler och en inre vattenbassäng som lämpar sig för olika aktiviteter.

Projektet har en preliminär och en översiktlig tidplan. Kontoret bedömer att granskning av detaljplanen kan ske tidigast under Q2 2020. For de kvarter som nu föreslås markanvisas bedöms byggstart kunna ske år 2024 och inflyttning år 2026. Fördröjningen i tid mellan antagen detaljplan och byggstart beror på de omfattande arbeten som staden ska utföra innan området kan bebyggas.

Kolkajen planeras vara färdigbyggt 2028 och då kommer Hjorthagen i Norra Djurgårdsstaden att ha 6.700 nya bostäder.