19 april 2024
måndag, 16 december 2019 11:03

OBOS satsar på fabriksbyggda trähus

Skrivet av 

 

OBOS Start Living är ett koncept för nybyggda bostäder som innehåller både flerbostadshus, kedjehus, parhus, radhus och villor. Husen byggs i trä i Obos fabriker i Vrigstad och Sundsvall.

 

 

Hela stadsdelar som byggs utan att kompromissa med vare sig trivsel, kostnadseffektivitet eller minskad klimatpåverkan. Det är målet med konceptet Start Living som bostadsutvecklaren OBOS har tagit fram i samarbete med Djurgårdsstaden Arkitekter.

– Fyra av fem kommuner har underskott på bostäder och då gäller det att bygga snabbt och mycket utan att upprepa de misstag som gjordes i miljonprogrammen. Med Start Living vill vi utveckla möjligheten att tids- och kostnadseffektivt bygga hela områden där människor vill leva och bo, säger David Carlsson, operativ chef för OBOS Projektutveckling Bostad.

Start Living är ett koncept för nybyggda bostäder som innehåller både flerbostadshus, kedjehus, parhus, radhus och villor. Bostäderna kan erbjudas i alla upplåtelseformer – från hyrda studentlägenheter på 28 kvm till privatägda tvåplansvillor på 137 kvm för barnfamiljen.

Husen byggs i trä i OBOS fabriker i Vrigstad och Sundsvall. Industriellt byggda trähus har lägre klimatpåverkan än byggnader med stomme i mer energiintensiva material som byggs på plats. Fabriksproduktion ger också lägre byggkostnader, vilket gör att boendepriserna kan hållas nere.

Konceptet Start Living har funnits sedan 2013 men det har nu uppgraderats i samarbete med Djurgårdsstaden Arkitekter till att omfatta tre nya designlinjer.

– Vi har velat ta fram det bästa ur två världar – bostäder som människor både vill bo i och har råd med. Målet med Start Living är att kommuner och boende inte ska behöva välja mellan form och funktion, säger Erika Wörman, arkitekt på Djurgårdsstaden arkitekter.

Designlinjerna innebär att bland annat fasad, ytterdörrar och fönster kan varieras och kombineras helt fritt för att skapa varierade uttryck. OBOS har även sett över planlösningarna och anpassat dem utifrån många kommuners krav på yteffektiv nyproduktion.

– Start Living är ett flexibelt, kvalitetssäkrat, kostnads- och tidseffektivt koncept som kan möta kommunernas, regeringens och framför allt de boendes krav på en trivsam boendemiljö, säger Magnus Hultqvist, ansvarig på OBOS för utvecklingen av konceptet.

Flera bostadsprojekt har redan påbörjats utifrån det uppgraderade konceptet. Brf Bränninge Hills i Habo norr om Jönköping hade säljstart den 28 november, i februari är det säljstart för Brf Karusellen i Nora och senare i vår för Brf Växthuset i Umeå.

I Sverige verkar OBOS med varumärken OBOS, Myresjöhus, SmålandsVillan och systerbolaget Kärnhem.
OBOS är Norges största bostadsbyggare och -förvaltare.