26 april 2024
onsdag, 08 januari 2020 13:34

YIT bygger en ny kryssningsterminal i Tallinn

Skrivet av 

 

YIT bygger en ny kryssningsterminal i Tallinn för cirka 1,37 Mdr kr som beräknas vara klar sommaren 2021.

 

YIT har tecknat ett kontrakt med Port of Tallinn om byggandet av en ny kryssningsterminal i Tallinn. Värdet på kontraktet är över 13 miljoner euro, cirka 1,37 Mdr kr,  vilket kommer att tas upp i orderstocken för det första kvartalet år 2020. Projektet börjar i januari 2020 och det beräknas vara klart sommaren 2021.

Kontraktet omfattar en 3-vånings terminalbyggnad med en nettoyta på cirka 4.000 kvm, gågata vid piren, lekplats och parkeringsplatser.

Den multifunktionella och miljövänliga kryssningsterminalen kommer att byggas i Old City Harbour i omedelbar närhet till befintliga kryssningsfartyg. Både interiört och exteriört arkitektur får byggnaden de bästa miljöprestanda. Byggnaden kommer att värmas upp av havet och energi kommer  även från solpaneler.

Utanför kryssningssäsongen kan byggnaden,  rymma upp till 2.000 personer, för evenemang, konserter eller konferenser.

Terminalbyggnadens tekniska utformning är baserad på en studie som undersökt hur man kan implementera energieffektiva, ekologiska och hållbara lösningar i den nya byggnaden som passar det nordiska klimatet. Studien stöds av EU: s finansiering för projektet Green Cruise Port som genomfördes inom ramen för Interreg Baltic Sea-programmet. Projektet syftar till hållbar kryssning i Östersjöregionen.