17 januari 2020
tisdag, 14 januari 2020 14:58

Oscar den I:s minne fortfarande öde

Skrivet av 

 

 

Huset ”Stiftelsen” på Björngårdsgatan 23 på Söder skulle byggas om till ett hotell och stå färdigt år 2020. Men det har varit krångligt att renovera den blåklassade fastigheten för ägaren Vasaparken som nu tror att hotellet ska stå klart år 2021.Fastighetsaktien skrev i augusti förra året att den kulturhistoriskt värdefulla byggnaden Oscar den I:s minne, även kallad ”Stiftelsen”, på Björngårdsgatan vid Fatbursparken, skulle öppnas för stockholmarna som hotell och restaurang av Vasaparken Fastighets AB, efter att bolaget betalat staden 110 Mkr för fastigheten. Lokalerna är cirka 2.400 kvm och skulle öppna enligt plan under första halvåret 2020. Se länk.

Men fortfarande, sedan år 2016, står den 2.400 km stora byggnaden med två flyglar tom.

Till StockholmDirekt säger Jacob Åhman, förvaltare på Vasaparken:
–  Det har tagit lite längre tid än vi trott. Det är en del frågor när det kommer till att renovera en byggnad som har så stort kulturhistoriskt värde. Vi har fått revidera bygglovsansökan men nu känns det som att vi har en produkt som kommer att gå igenom och väntar bara på bygglovet och vi tror att ett klartecken kan komma inom de närmsta veckorna.

Det fyra våningar höga huset, som tidigare tjänat som äldreboende och allra senast som hemvist åt trafikverket under bygget av Citybanan, ska göras om till ett modernt boutique-hotell med 56 rum och restaurang och spa för allmänheten i de nedre våningsplanen.

Vasaparken ville först bygga ett nytt poolhus på gården, ett förslag som stadsbyggnadskontoret inte godkände. Totalt beräknas renoveringen ta 18 månader.

–  Huset är i dåligt skick idag och det rör sig som sagt om en kulturfastighet. Men det känns bra, vi är redo och angelägna att komma igång, säger Jacob Åhman, som hoppas att huset kan slå upp portarna i ny skrud någon gång under 2021.

Stadens förhoppning är att den nya verksamheten på Björngårdsgatan bidrar till att Fatbursparken blir tryggare och mer levande dygnet runt.