19 januari 2020
torsdag, 16 januari 2020 13:48

Catellafond avkastade 11,3 procent år 2019

Skrivet av 

 

 

Catella Residential Investment Management GmbH (CRIM) har köpt en fastighet vid Leopold Ungar Platz i Wien om 11-våningar med 313 bostäder för studenter och affärsresenärer, för cirka 42 miljoner euro, cirka 444 Mkr. Med mer än 195.000 studenter är Wien den största studentstaden i de tysktalande länderna.

 


Catella Residential Investment Management GmbH (CRIM) med säte i Berlin,  uppnådde en total avkastning om 11,3 procnet för 2019 för sin specialinriktade öppna fond European Student Housing Fund (CESHF). Den starka investeringsavkastningen förra året genererades genom en aktiv portföljhanteringsstrategi. Det inkluderade en försäljning av en fastighet i Dresden med en betydande realisationsvinst och förvärv av en tillgång i Wien, vilket medförde ett innehav i ett sjätte land för fondens internationella portfölj.

CESHF, lanserades 2013 som den  första paneuropeiska investeringsfonden för studentboende, som uppnådde en genomsnittlig avkastning på 7,1 procent per år i slutet av 2019.

I december 2019 sålde CRIM en studentbostadsfastighet i Strehlen-distriktet i Dresden för fonden och denna fastighet genererade en genomsnittlig årlig totalavkastning på 10,9 procent under den cirka femåriga innehavstiden.

På grund av den kraftiga nedgången i bostadsräntorna i vissa stora tyska städer utvidgade CRIM sin regionala tilldelning till Österrike för att ytterligare optimera portföljen. I Wien förvärvade CESHF ’SMARTments Heiligenstadt’ i distriktet Döbling, en 11-våningsutveckling bestående av 313 enheter för studenter och affärsresenärer, för cirka 42 miljoner euro. Med mer än 195.000 studenter är Wien den största studentstaden i de tysktalande länderna.

Solvejg Rosenbaum, fondförvaltare på CESHF, säger:
– Vårt europeiska nätverk och den breda investeringsaktiviteten i alla Catella-fonder gör det möjligt för oss att hantera även mycket diversifierade portföljer effektivt och framgångsrikt. Förvärvet av SMARTments Heiligenstad i Wien är ett bra exempel på flexibiliteten i vår investeringsstrategi, eftersom vi kunde flytta vårt fokus från några prisvärda tyska städer till Österrike, det sjätte europeiska landet för vår studentbostadsfond, där marknaden erbjöd bättre värde.

SMARTments Heiligenstadt består av lägenheter för studenter och praktikanter med en bostadsyta på cirka 17 till 23 kvm, medan affärslägenheterna erbjuder 19 till 31 kvm. Utvecklingen är planerad att slutföras i slutet av 2021. Fastigheten hyrs ut till SMARTments Ges.m.b.h., ett dotterbolag till GBI, på lång sikt. Säljaren är ett joint venture mellan GBI och STRABAG Real Estate.

Platsen för SMARTments är idealisk för båda användargrupperna och har utmärkta transportförbindelser. Flera universitet ligger i närheten, inklusive University of Natural. Alla lägenheter är fullt möblerade och har ett pentry, luftkonditionering och ett arbetsområde.

AIFM-plattformen för CESHF tillhandahålls av Institutional Investment Partners GmbH (2IP) i Frankfurt.