Skriv ut denna sida
måndag, 27 januari 2020 17:03

Skandal för Köpenhamns vetenskapliga flaggskepp

Skrivet av 

 

 

Niels Bohr institutet ska omfatta 53.000 kvm, kanske kan det öppnas i två separata byggnader i centrala Köpenhamn under sommaren 2020. Ursprungligen skulle projektet stå klart år 2016. Niels Bohr, död 1962, fick nobelpriset  i fysik 1922. Han var  en av 1900-talets främsta atomfysiker.

 

 

Köpenhamns nya vetenskapliga flaggskepp, Niels Bohr institutet, budgeterades ursprungligen för att kosta 1,6 miljarder danska kronor, cirka 2,26 Mdr kr och borde ha färdigställts år 2016. Men Niels Bohr institutet är försenat för det fjärde året i rad och det kommer att bli minst 2 miljarder danska kronor (cirka 2,8 Mdr kr) dyrare. skriver Danmarks radio, DR.

Dålig stämning i ledningen och på byggarbetsplatsen, projektförändringar och en kontroversiell entreprenör är bland annat orsakerna till att universitetsbyggandet har gått fel.

Spanska Inabensa var huvudentreprenör för bygget av Niels Bohr institutet, men Inabsena blev uppsagda från kontraktet 2017. Nu kräver staten minst 650 miljoner danska kronor från Inabensa, och Inabensa kräver nästan 90 miljoner danska kronor av det statliga Bygningsstyrelsen.

– Detta är ett projekt där allt som kan gå fel har gått fel. Det är ett projekt som har gått från att vara halvsmutsigt, till att det har blivit allt värre och mycket problematiskt. Och sedan slutar det i en katastrof, och i slutändan är det en bomb som smäller, säger Kim Haugbølle, seniorforskare och expert på byggprocesser vid Aalborgs universitet, till DR.

År 2009 lanserades Niels Bohr-projektet till en kostnad om 1,23 miljarder danska kronor. I maj 2013 var det meningen att projektet skulle stå klart år 2016 till en kostnad om 1,6 miljarder danska kronor. I februari 2017 upphäver Bygningsstyrelsen kontraktet med huvudentreprenör spanska Inabensa och i april 2017 beslutar Bygningsstyrelsen slutföra projektet med de två befintliga entreprenörerna Bravida och Aarsleff och  sju underleverantörer, av vilka flera tidigare har arbetat som underleverantörer för Inabensa.

I november 2017 avskedas Bygningsstyrelsens direktör Gyrithe Saltorp och ansvaret för projektet Niels Bohr går från Bygningsstyrelsen till Vejdirektoratet. I juli 2018 polisanmäler Bygningsstyrelsen Inabensa bland annat för fusk med byggandsmaterial.


I juli 2019 begär Vejdirektoratet av danska  finansutskottet om mer medel. Nu är slutpriset för Niels Bohr projektet  3,67 miljarder danska kronor. Samtidigt framgår det Niels Bohr institutet ska stå klart hösten 2019.


I januari 2020 meddelar Vejdirektoratet att Niels Bohr institutet ska öppnas till sommaren 2020,

Senaste från Redaktionen