25 april 2024
tisdag, 28 januari 2020 13:25

Samråd om Alvik östra

Skrivet av 

 

 

Visionsbild från programhandlingen för Alvik Östra. Strandparken från norr. Ett pärlband av offentliga mötesplatser längs strandzonen. En ö i form av en park med flera mindre gångbroar föreslås. Bild: Sweco



I Alviks strand i Stockholm planeras planeras cirka 1.300 bostäder, lokaler för verksamheter och service, skola, förskolor, idrottshall, gator, parker, torg och strandpromenad. Nu har programmet för Alvik östra,  som ingår i Alvik strand, var ute på programsamråd. Antalet bostäder i området är idag relativt litet. Det finns ett behov av att tillföra bostäder och en variation av verksamheter för en aktiv stadsmiljö under större delen av dygnet.

De flesta planerade bostäder i Alviks strand ligger på privat mark och ägs av Vasakronan och JM. Inkomna synpunkter från programsamrådet visar i huvudsak en positiv syn på att man bygger i ett kollektivtrafiknära läge nära innerstaden. Det idag slutna området öppnas upp och ges en ny användning och stadsmiljön därmed kan förbättras.

Från inkomna synpunkter i Alvik Östra har intressekonflikter som har identifierats mellan rivning och bevarande av kontorsbebyggelsen samt mellan tillkommande bebyggelse och en befarad trafikförsämring.

Exploateringsnivån och tillgången på friytor samt skolans placering och minskat rekreationsområde på Alviksberget är andra frågor som det finns olika åsikter om. Motstridiga intressen finns även mellan solbrygga och befintliga bostäder i Tranebergs strand, mellan pendelbåt och befintlig småbåtshamn samt mellan utfyllnader i vattnet och påverkan på vattenmiljön.

Länsstyrelsen ser att det är positivt att man tagit fram ett program, att trafiken behöver utredas närmare, att orsaken till försämring av miljökvalitetsnormen för luft bör förtydligas. Länsstyrelsen är tveksam till omfattande konstruktioner i strandzonen och anser att upphävande av strandskydd tydligare ska motiveras. Den anser även att risk med farligt gods, suicidrisk, ras och skred samt föroreningar bör utredas mer. Delar av bebyggelsen kan behöva omarbetas för att bli lämplig ur bullersynpunkt.

Många av de frågor som lyfts kommer att studeras vidare i det fortsatta detaljplanearbetet. Detaljplaneringen för Alviks strand (etapp 1) har nu startat.

De viktigaste frågorna som planarbetet ska utreda vidare är trafiksituationen och den nya gatukopplingen Alvik -Traneberg under Drottningholmsvägen samt exploateringsmöjligheterna mellan Drottningholmsvägen och Tranebergs strand.

Även skolan- och skolgårdens storlek och placering samt idrottshallens uppförande och upplåtande ska studeras vidare.

Övriga frågor som planarbetet ska utreda mer är: 1. Bevarandet av ytterligare kontorsbyggnader. 2. Bebyggelsens utformning. 3. Utfyllnaderna i vattnet. 4. Placering av hållplats för pendelbåt. 5.  Flytt av båtklubb. 6. Utformning av solbryggan. 7. Buller, risk, 8. Dagvatten och skyfall. 9. Ledningar och teknisk försörjning. 10. Utbyggnadsordning och byggtrafik.