Skriv ut denna sida
tisdag, 11 februari 2020 14:58

Strategisk Arkitektur ritar för Fabege

Skrivet av 

 

 

Fabege ska bygga nya ateljéer och verkstäder om cirka 12.000 kvm som beräknas stå klara år 2024 i Gäddviken i Nacka. Illustration: Strategisk Arkitektur


 

Kungliga Operan AB och Kungliga Dramatiska Teatern AB flyttar sin verksamhet från Gäddviken i Nacka till Flemingsberg. På uppdrag av Fabege kommer Strategisk Arkitektur att rita de nya ateljéerna och verkstäderna - en viktig pusselbit i Fabeges planer för stadsutvecklingen i Flemingsberg.

När Operans och Dramatens verkstäder flyttar till Flemingsberg skapas en skräddarsydd produkt utifrån dagens förutsättningar. Teatrarnas ateljéer och verkstäder får en helt ny byggnad på cirka 12.000 kvm som beräknas stå klar 2024. Här kommer smedja, snickeri, måleri och tapetseri, två repetitionssalar, samt kostymförråd att samlas under ett tak.

– Hantverket som bedrivs här är en gedigen tradition sedan 1700-talet och vi ser fram emot att ihop med Operan, Dramaten och Fabege utveckla verksamheterna och samtidigt omhänderta och bevara historia och hantverk på bästa sätt, säger Kristian Lönn, ansvarig Arkitekt och partner på Strategisk Arkitektur.

Arkitekterna har arbetat nära hyresgästen för att genom enkla och överskådliga flöden, tydliga samband och organisering i plan och sektion skapa optimala förutsättningar för lokalerna. Genom en flört med teaterridån som går upp kläs byggnaden in med ett yttre skikt som bildar en sammanhängande fasad som är transparent där det önskas och sluten där så krävs. Ridån dras upp vid entréer och för stadsbilden viktiga områden, där förbipasserande kan stanna till för att få en inblick i vad som sker inne i byggnaden.

Verkstadsdelarna kommer att binda ihop Operans och Dramatens verksamheter i byggnadens mitt genom en ny funktion, en monteringshall som utgör ett nav i byggnaden. På så vis får verkstadsdelarna ett nära samband. I direkt anslutning placeras repetitionssalar som även utgör en målpunkt i området som berikar Flemingsberg. Fastigheten befinner sig i ett framtida stadssammanhang med bostadskvarter, kontor, parker och annan service i närområdet.

- Vi vill med utgångspunkt i verksamhetens behov skapa en lösning som utgår från medarbetarnas situation - en lösning som de anställda kan känna sig stolta över. Medarbetarna ska känna att de kan koncentrera sig på arbetet, att de upplever välproportionerade rum som är placerade på rätt plats och att möjligheterna för att ta en paus finns nära till hands. Dessutom berikas resan till arbetet av den omgivande miljön i ett levande Flemingsberg, beskriver Kristian Lönn.

Dramatens och Operans flytt till Flemingsberg bidrar till visionen om Flemingsberg som en levande stadsdel med en mix av bland annat kultur, högre utbildning och näringsliv. Byggnaden i kvarteret Regulatorn 1 kommer att certifieras enligt BREEAM-SE. Arbetet med detaljplanen planeras att komma igång under 2020 och bygget beräknas starta 2022.



Senaste från Redaktionen