24 april 2024
tisdag, 18 februari 2020 11:16

770 nya lägenheter i Mariehäll och 23 skolor säljs

Skrivet av 

 

 

Flygfoto över detaljplanen Archimides 1 och del av Mariehäll 1:10 för byggherrarna ALM Equity och Stockholmshem.

 

 

 

 


Stockholmshems förslag till ett nytt bostadshus vid Karlsbodavägen. Illustration: Brunnberg & Forshed

 

 


Karta över området för Archimides 1 och del av Mariehäll 1:10.

 

 

Totalt ska 770 lägenheter byggas i södra Mariehäll enligt den detaljplan som klubbades av Stockholms kommunfullmäktige under kvällen måndagen den 17 februari 2020.

– Runt om i Stockholm förvandlas nu tidigare industriområden till spännande bostadskvarter. Utvecklingen av Mariehäll i västra Stockholm är ett bra exempel där vi nu bygger ett område med innerstadskaraktär nära kollektivtrafik. Samtidigt värnar vi kulturmiljön och ser till att ”Gula Villan” får en ny placering längs Karlsbodavägen. Vi får också ett grönt gångstråk med en lekplats, en park och ett torg med butikslokaler. Det här blir en del av ett längre grönt stråk genom Mariehäll till den planerade strandparken utmed Bällstaviken, säger stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M).

Försäljning av icke strategiska fastigheter är en viktig del av stadens pågående översyn av lokaler och fastigheter. SISABs uppdrag är att fokusera på utbildningsfastigheter som är av strategisk betydelse för staden.

–  Stockholm växer i snabb takt vilket ställer höga krav på att vi från kommunens sida fortsätter att investera i fler och bättre skolfastigheter. Den nu beslutade försäljningen av 23 skolfastigheter stärker SISABs möjligheter till kommande investeringar för att möta behovet av fler elevplatser. Jag är glad över att vi i SBB hittat en köpare som delar stadens vision om ett långsiktigt ägande och förvaltande vilket innebär en trygghet för hyresgäster, personal, föräldrar och barn, säger stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M).


Det var Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, som i november 2019 avtalade om förvärv av 22 förskolor och 2 skolor i 23 fastigheter i Stockholms stad med privata hyresgäster. Säljare var SISAB, Skolfastigheter i Stockholm AB, som beslutade om försäljningen till ett pris om 421,5 Mkr.


I december antog stadsbyggnadsnämnden detaljplanen för Archimides 1 och del av Mariehäll 1:10, och under måndagskvällen fattade kommunfullmäktige beslut om anta detaljplanen. Enligt detaljplanen ska det befintlig industriområdet i södra Mariehäll förvandlas till ett bostadsområde. Totalt ska cirka 770 nya bostäder byggas. Av dessa är cirka 610 bostadsrätter och cirka 160 hyresrätter. Byggherrar är ALM Equity och Stockholmshem.

 

Planen inkluderar även en ny förskola, nytt torg, ny park, nytt gångstråk och en ny parkering i garage under bostadsgårdarna. Stråket blir i framtiden en del av ett längre grönt gångstråk genom Mariehäll till den planerade strandparken utmed Bällstaviken.

 

Planförslaget antogs av kommunfullmäktige redan i juni 2018, men i november samma år upphävde Länsstyrelsen detaljplanen efter en överklagan. Länsstyrelsen  menade att det fanns risk för att bebyggelsen skulle bli olämplig på grund av föroreningar i marken och bullerstörningar. Nu menar stadsbyggnadskontoret att finns det åtgärder som löser dessa problem.