5 april 2020
torsdag, 20 februari 2020 14:23

Östermalms saluhall öppnar den 5 mars

Skrivet av 

 

 

Östermalms saluhall ska nu öppna efter nära två års försenad renovering till en mer än fördubblad kostnad om slutgiltigt cirka drygt 1,3 Mdr kr.


 

Torsdagen den 5 mars öppnar Östermalms saluhall igen efter en lång, omfattande och komplex renovering. Saluhallen, som inte hade genomgått någon större renovering sedan den byggdes 1888, har återfått sin forna glans och utvecklas till en modern och hållbar handelsplats.

Efter fyra år på Östermalmstorg stängdes den tillfälliga saluhallen lördagen den 15 februari. Nu pågår den intensiva flytten över till den nyrenoverade Östermalms saluhall som öppnar torsdagen den 5 mars.

Ursprungligen skulle renoveringen av Östermalmshallen kosta cirka 600 Mkr och den skulle vara avslutad i april 2018. Men nu har renoveringsnotan skenat iväg till 1,35 Mdr kr.  Ett skäl till kostnadsökningen är förutom förseningarna, även att det kontorshus intill saluhallen har ändrats till att bli hotell i stället. Denna hotellfastighet med namnet Villa Dagmar, som ska opereras av familjen Malmström, ska nu staden sälja
. Se länk.

Den tillfälliga saluhallen uppfördes för att möjliggöra fortsatt handel när den ordinarie saluhallen renoverades. Lösningen blev mycket uppskattad av både handlare och besökare. Nu är renoveringen av Östermalms saluhall snart klar och är dags för handlarna att flytta in igen. Den tillfälliga saluhallen stängde lördagen den 15 februari och dagen efter, på söndagen, påbörjades flytten.

Flytten kommer pågå under totalt 18 dagar. Det är mycket som ska flyttas över och handlarna ska komma på plats. En del arbeten i saluhallen kvarstår som injustering av tekniska installationer, städning, besiktningar och montering av konstverk.

När den tillfälliga saluhallen är tömd ska den monteras ner och flyttas från Östermalmstorg. Det tar några månader. Därefter kommer Region Stockholm att utföra arbeten innan staden kan återställa torget.