Skriv ut denna sida
onsdag, 26 februari 2020 12:13

Nya solceller till Kemicentrum i Lund

Skrivet av 

 

 

Solcellerna kommer att täcka en yta på drygt 1.300 kvm på taket till Kemicentrum Hus 1 och solcellerna kommer att producera förnybar energi som motsvarar upp till 25 procent av byggnadens fastighetsel.

 

 

 

 

Akademiska Hus utökar satsningen på solceller vid Lunds universitet genom att installera en ny anläggning som kommer att generera 250.000 kWh miljövänlig el varje år. Satsningen är en viktig del i Akademiska Hus arbete för att uppnå en nollvision för sitt klimatavtryck.

Akademiska Hus investerar cirka tre miljoner kronor när en ny solcellsanläggning nu installeras på taket till Kemicentrum Hus 1. Solcellerna kommer att täcka en yta på drygt 1.300 kvm och producera förnybar energi som motsvarar upp till 25 procent av byggnadens fastighetsel.

– Initiativet bygger på Akademiska Hus och Lunds universitets gemensamma vilja att göra campusområdet än mer hållbart. Solceller på taken är ett av flera sätt som skapar energismarta byggnader och som genom att minska behovet av levererad energi verkligen gör skillnad för miljön, säger Johan Tjernström, affärsutvecklare på Akademiska Hus.

Akademiska Hus har högt uppsatta klimatmål och beslutade nyligen om en nollvision för sitt klimatavtryck. Viktiga delar i bolagets hållbarhetsarbete är att minska mängden levererad energi och att satsa på förnybara energikällor. Sedan tidigare har Akademiska Hus installerat nära 3.000 kvm solceller i Lund på byggnaderna Ekologi, Maxlab, Kemicentrum hus 5, Byrålogen samt bolagets egna kontor Handsken. Totalt genererar de anläggningarna 320.000 kWh energi per år.

De senaste åren har antalet solcellsanläggningar på campusområden runt om i landet ökat rejält. I dagsläget har Akademiska Hus totalt 60 anläggningar i sitt fastighetsbestånd som årligen genererar 5 miljoner kWh hållbar elenergi till svenska lärosäten. Under de närmaste åren planerar fastighetsbolaget att ta ytterligare krafttag genom att installera fler anläggningar som, när de står klara, bidrar till att Akademiska Hus totala mängd solel kommer att uppgå till över 10 miljoner kWh per år.

Den nya solcellsanläggningen på Kemicentrum planeras att driftsättas i april 2020.

Senaste från Redaktionen