9 april 2020
onsdag, 26 februari 2020 17:25

Andresen köper NRK-husen i Oslo för 5 Mdr kr

Skrivet av 

 

 


NRK måste flytta från Marienlyst och Kringkastinghuset (Radiohuset) och Fjernsynshuset (TV-huset) i Oslo senast år 2033.

 

 


Multimiljardären Johan H. Andresens företag Ferd har tecknat avtal om att köpa NRKs huvudkontor på Marienlyst i Oslo. Det har varit stort intresse och budgivningen i förvärvet av NRK:s hus, Kringkastinghuset (Radiohuset) och Fjernsynshuset (TV-huset). Ett antal större aktörer har utarbetat detaljerade planer för hur området kan utvecklas.

 

Försäljningspriset för NRK och byggnaderna i Marienlyst, precis utanför Majorstuen, är inte klart, men det totala beloppet är minst 3,75 miljarder NOK, skriver NRK om försäljningen av sitt eget huvudkontor. Detta ger ett kvadratmeterpris på drygt 44.000 NOK. Men det slutliga försäljningspriset kan blir högre mellan 3,75 miljarder NOK och cirka 5 miljarder NOK beroende hur byggrätternna utnyttjas, skriver AftenPosten.

 

Mäklarna i affären är Newsec och Hadrian som har en provision om 0,4 procent av försäljningsbeloppet, vilket motsvarar en provision på mellan 15 och 20 miljoner NOK, enligt Dagens Næringsliv.

Avtalet med Ferd säkerställer en finansiering för att realisera ett nytt huvudkontor för NRK. Det är fortfarande osäkert var NRKs nya huvudkontor kommer att ligga. Ferd måste vänta i flera år på att NRK flyttar från Marienlyst innan företaget kan börja utveckla området. NRK måste flytta från Marienlyst senast år 2033.

På en presskonferens menade NRK:s chef Thor Gjermund Eriksen att NRK vill minimera risken och i sökandet efter nya huvudkontor som innebär att NRK ska kunna finansiera ett nytt huvudkontor. Han tillade att försäljningen ska godkännas av kulturministeriet. Oslo kommun har rekommenderat att NRK bygger ett nytt huvudkontor i Økern, cirka 5 km i nordöst från Oslo city. Skanska har lämnat förslag om hur NRK:s nya huvudkontor kan se ut i Økern.

Kringkastingshuset (Radiohuset) innehåller totalt 37.000 kvm lokaler och Fjernsynshuset (TV-huset) innehåller 47.000 kvm lokaler. Totalt ingår 110.000 kvm lokaler i affären och en stor tomt där Andresen har utvecklingsplaner.

Ferds föreslagna utvecklingsplan för NRK:s på Marienlyst i Oslo omfattar en fördelning mellan kommersiellt, om 65 procent, och bostäder, om 35 procent, i en plan som ska utvecklas av arkitekten Snøhetta. I projektets första etapp kommer tonvikten att läggas på att bygga de första 380 bostäderna av totalt 1.300. Samtidigt kommer Ferd och Snøhetta att utveckla Store Studio till ett kulturhus.

 

Ferds köp av NRK-husen är en av de största i Norge. I april 2019 sålde SBB efter två års innehav DNB Livs huvudkontor i Bjørvika, Oslo, för 4,9 Mdr kr och med en vinst på cirka 0,5 Mdr kr. SF Se länk