Skriv ut denna sida
onsdag, 04 mars 2020 12:37

Kristianstadsbyggen bygger 300 bostäder i park

Skrivet av 

 

 


Mitt i centrala Kristianstad ska det som tidigare var gamla sjukhusområdet omvandlas till ett modernt och levande bostadsområde med omkring 300 nya lägenheter.


 





På en 2,2 hektar stor tomt mitt i centrala Kristianstad ska det som tidigare var gamla sjukhusområdet omvandlas till ett modernt och levande bostadsområde med omkring 300 nya lägenheter, lokaler och mötesplatser – som ramar in en 4.000 kvm stor park. I mars går Kristianstadsbyggens projekt ut på samråd där allmänheten och berörda kan tycka till om detaljplanen.

– Förutom att vi tillför flera hundra nya lägenheter till stadskärnan vill vi bidra med något mer, säger Henrik Strand, vd för AB Kristianstadsbyggen, ABK. Med parken mitt på området vill vi skapa en grön oas i centrum, något som både boende och allmänhet kan glädje av.

Mellan 9 mars och 31 mars kan allmänhet och sakägare kan lämna synpunkter på detaljplanen hos Kristianstads kommun. Den 23 mars hålls även öppet hus på Rådhus Skåne om Östermalms Park. Under hösten sker granskning och om allt går enligt planerna antas detaljplanen av kommunfullmäktige under första kvartalet 2021. För att det nya Östermalms Park ska bli verklighet behöver tre byggnader rivas, något som kan påbörjas tidigast sommaren 2021.

– Vi behöver riva för att det är svårt att göra något med de byggnaderna som är gamla sjukvårdslokaler, säger ABK:s projektledare Patrik Jogby.

Den första etappen av området planeras börja byggas under 2022. Hela området byggs i etapper under en tioårsperiod.

Unikt för projektet i kommunen är att ABK och kommunens stadsbyggnadskontor redan från start haft ett mycket tätt samarbete; i idéarbetet, i arkitekttävlingen under hösten 2018 och under det förberedande arbetet med detaljplanen.

– Vi har haft ett jättebra samarbete med kommunen och jag tror att båda parter är nöjda med den detaljplan som nu ska ut på samråd, säger ABK:s bygg- och inköpschef Karl-Henrik Persson.

– De nya husen kommer att variera mellan 4-8 våningar, förutom ett av husen som kan bli 12-13 våningar högt, säger Patrik Jogby. Överst i höghuset tänker vi oss en takterrass och på de två översta våningarna kan det finnas möjlighet för annan verksamhet än bostäder.

Förutom hyreslägenheter och parkytor kommer ett parkeringshus för omkring 200 bilar, samt 700 cykelparkeringar att integreras i området.

AB Kristianstadsbyggen, ABK, är ett av Sveriges 25 största kommunala bostadsbolag som förvaltar drygt 9.000 hyresbostäder och 250 butiker och kontor i Kristianstads kommun.

Senaste från Redaktionen