27 maj 2020
torsdag, 05 mars 2020 15:04

Storebrand köper Portalen i Oslo för 1,63 Mdr

Skrivet av 

 

 


Det nya landmärket Portalen i centrum av Lillestrøm, drygt 2 mil öster om Oslo, omfattar 50.000 kvm, varav ett Scandichotell om 10.000 kvm, en stor kontorsbyggnad och två flerbostadshus med 144 lägenheter.


 

Portalen är ett nytt landmärke, om 50.000 kvm i centrum av Lillestrøm, drygt 2 mil öster om Oslo, och består av byggnader för kontor, hotell och detaljhandel. Fastigheten har ett utmärkt läge med omedelbar tillgång till tågstationen med Airport Express Train och Norges mässor. Projektet har utvecklats av OBOS Eiendom. Scandics hotell i Portalen omfattar 10.000 kvm och har totalt 220 hotellrum. Scandic har en långt hyresavtal.

Det centrala läget är ett viktigt skäl till att offentliga hyresgäster som Skatteetaten och Bufetat har tecknat långa hyresavtal i byggnaden. Andra stora hyresgäster är i portalen är framförallt Scandic men även 3M, DNB, Skedsmo kommun, Norconsult och BDO. Det finns också restaruranger och detaljhandel.

I transaktionen har Arctic arrangerat en privatplacering om 400 miljoner NOK från en grupp investerare som samlats av Arctic Capital och Arctic Securities. Arctic har också arrangerat obligationens finansiering i transaktionen.

 

Storebrand Eiendomsfond Norge KS köper Portalen Hotell AS. Det totala fastighetsvärdet för försäljningen är 1,6 miljarder NOK, cirka 1,63 Mdr kr.  Tillträdet sker den 6 mars 2020.


Det centrala läget är ett viktigt skäl till att offentliga hyresgäster som Skatteetaten och Bufetat har tecknat långa hyresavtal i byggnaden. Andra stora hyresgäster i portalen är 3M, DNB, Skedsmo kommun, Norconsult och BDO. Det finns också restaruranger och detaljhandel. Scandics hotell i Portalen omfattar 10.000 kvm och har totalt 220 hotellrum. Scandic har en lång hyresavtal.

Lillestrøm är ett av de snabbast växande områdena runt Oslo med en genomsnittlig befolkningstillväxt på cirka 1,9 procent per år under de senaste 10 åren.

– Obos är mycket nöjd med vad vi har uppnått med portalen, med ett nytt kvarter med bostäder, hotell, handel och kontorsarbetsplatser har skapats på en plats som tidigare var en parkeringsplats. Vi tror att detta har stärkt Lillestrøm som en stad och fyller ett behov av jobb och bostäder i centrala nav. Obos har ett antal nya utvecklingsprojekt som ska slutföras under de kommande åren och vi tyckte därför det är lämpligt att nya ägare fortsätter det långsiktiga ägandet, säger Nils Morten Bøhler, vice vd för Obos Eiendom AS.

Akershus Eiendom AS var OBOS rådgivare i transaktionen.