25 april 2024
tisdag, 17 mars 2020 14:06

Norska AF-Gruppen ska bygga Förbifart Stockholm

Skrivet av 

 

 


AF-Gruppen ska nu färdigställa 21 km av Förbifart Stockholm till december 2024, efter att Trafikverket hävde kontraktet i mars 2019 med LSAB, Lovön Samverkan AB, bildat av de italienska bolagen Vianini Lavori och CMC di Ravenna. Bolag som efter en konkurs har stämt Trafikverket i en domstol i Rom på cirka 870 Mkr.







Nu ska norska AF-Gruppen färdigställa en 21 km lång ny sträckning av Förbifart Stockholm till december 2024.

Tunnelbygget av Förbifart Stockholm på Lovön stoppades den 11 mars 2019 av Trafikverket när avtalet, värt cirka 3,5 Mdr kr med entreprenören Lovön samverkan AB LSAB, sades upp. LSAB, Lovön Samverkan AB, bildat av de italienska bolagen Vianini Lavori och CMC di Ravenna, gick i konkurs en dryg vecka efter det att Trafikverket hävde bolagets två tunnelkontrakt på Lovön, väster om Stockholm.  Då hade 14 procent av LSAB:s tunnelarbete på Lovö färdigställts. Se länk.

Under sommaren 2019  gjorde konkursförvaltaren gjort en första preliminär beräkning av vad LSAB kan komma att kräva i ersättning för vad entreprenören beskriver som ett kontraktsbrott nämligen cirka 500 Mkr för uteblivna vinster och ytterligare 870 Mkr för merkostnader. Det är för första gången i Trafikverkets historia som verket blivit stämda av LSAB i en utländsk domstol, i Rom, på totalt cirka 870 Mkr.

E4 Förbifart Stockholm är en totalt 21 km lång ny sträckning av E4:an som till stora delar byggs i tunnel, går från Kungens kurva i söder till Häggvik i norr. Entreprenad FSE 305 är belägen i Ekerö kommun och sträcker sig 6 km från norra delen av Kungshatt, under Lovö till mitten av Lambarfjärden. Entreprenaden omfattar anläggningsarbeten för cirka 6 km huvudtunnlar, 7 km ramptunnlar och 8 schakter. I vägtunnlarna ska vägkroppen byggas med VA-system, OPI-kanalisation samt inklädnadsvalv. Arbeten ska startas sommaren 2020 och färdigställas inom december 2024.

Arbeten ska startas sommaren 2020 och färdigställas inom december 2024. Kontraktets värde uppskattas till cirka 3,4 Mdr kr.

– Vi i AF Gruppen är glada över att få Trafikverkets förtroende att genomföra detta krävande tunneluppdrag. AF har etablerat en stark position i Sverige och vi ser fram emot att samarbeta med Trafikverket i ett uppdrag som passar vår kompetens inom tunnelkonstruktion, säger Morten Grongstad, koncernchef i AF Gruppen.