20 april 2024
torsdag, 26 mars 2020 11:37

Regeringen: Lokalhyresrabatt om 5 Mdr kr

Skrivet av 

 

 


Per Bolund är finansmarknads- och bostads­minister samt biträdande finans­minister. Foto: Kristian Pohl, Regeringskansliet



Under onsdagen meddelade regeringen ett krispaket för att mildra de ekonomiska effekterna av corona. För att minska kostnaderna för företag med stora svårigheter på grund av coronaviruset i sektorer som sällanköpshandel, hotell, restaurang och vissa andra verksamheter föreslår regeringen att stöd i syfte att underlätta och påskynda omförhandling av hyror. Inriktningen är att staten bär 50 procent av hyresnedsättningen upp till 50 procent av den fasta hyran.  Stödet ska kunna sökas i efterhand och det ska gälla för perioden 1 april – 30 juni. För detta avsätts 5 miljarder kronor. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan å en överenskommelse mellan socialdemokraterna, centerpartiet, liberalerna och miljöpartiet.

Svensk Handel anser att regeringens satsningar för att stötta landets många småföretag i det extremt tuffa läge som råder är steg i rätt riktning. Framförallt är det statliga stödet för att sänka företagens lokalhyreskostnader en viktig åtgärd för butikshandeln.

– Att regeringen agerar för att snabbt minska butikshyrorna är välkommet. Läget är akut och att snabbt få ned handlarnas kostnader är helt nödvändigt för att försöka parera den akuta kris som många butiker går igenom, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Hon fortsätter:
– När regeringen nu agerat i hyresfrågan utgår Svensk Handel från att landets fastighetsägare också är beredda att ta sin del av det ekonomiska ansvaret i denna utsatta situation, säger Karin Johansson.
Svensk Handel välkomnar också regeringens initiativ att sänka arbetsgivaravgifterna för småföretag. Däremot saknas åtgärder som når fram till de medelstora och större företagen inom sällanköpshandeln.

– Det saknas åtgärder för att stötta de lite större aktörerna inom sällanköpshandeln där situationen är hårt pressad med försäljningsbortfall upp till 70-90 procent. Här står tiotusentals jobb på spel, säger Karin Johansson.

Svensk Handel har tidigare i veckan meddelat att 70.000 jobb i handeln är i farozonen. Lite drygt vartannat handelsföretag kan tvingas till personalneddragningar den närmsta tiden.

– För att rädda butikernas överlevnad behövs ett tillfälligt hyresstopp, säger Svensk Handels vd Karin Johansson.