Skriv ut denna sida
torsdag, 02 april 2020 12:04

H&M permitterar 10.000 anställda

Skrivet av 

 

 


Det var den 30 januari tidigare i år som Helena Helmersson, 46, tog över som ny vd efter Karl-Johan Persson.
En tuffare start för Helena Helmersson är det svårt att tänka sig.

 

 

I dag informerades H&M:s personal om permitteringar, rapporterar Dagens industri. Enligt DI rör det sig om besparingar som omfattar 10 000-tals anställda, varav de flesta i Sverige.  ”Spridningen av covid-19 har orsakat en exceptionell situation och H&M-gruppen tvingas fatta flera svårabeslut. Vi ser över samtliga delar av vår verksamhet”, uppger H&M:s kommunikationsavdelning. Bakgrunden är att en mängd butiker står tomma, samtidigt som bolaget inte lyckats förhandla ner sina hyror. H&M  bekräftar delvis DI:s uppgifter.

I morgon fredag kvartalsrapporterar H&M och då ska all information nått personal och ägare. Coronakrisen har slagit hårt mot klädjätten, världens näst största.

 

Till Dagens industri säger H&M:s kommunikationsdirektör Kristina Stenvinkel:
– Spridningen av covid-19 har orsakat en exceptionell situation och H&M-gruppen tvingas fatta flera svåra beslut. Vi ser över samtliga delar av vår verksamhet, även personal och bemanning. Dialog med medarbetare om tillfälligt förkortad arbetstid som berör tiotusentals medarbetare globalt har inletts på flera marknader. Det rör även tjänstemän på centrala funktioner. Vi kan i dagsläget inte kommentera mer än så.

 

H&M har stängt butiker över hela världen
I flera andra länder har man vidtagit åtgärder betydligt tidigare än i Sverige, enligt Dina Pengar.:

 

1. Den 22 februari beslutade H&M att stänga 300 butiker i Storbritannien. 2. Den 17 mars stängdes 460 tyska butiker. 3. Den 17 mars stängdes 590 butiker i USA, 96 i Kanada och alla butiker i Portugal och Belgien.

H&M har redan stängt, eller var på väg att stänga, sina verksamheter i en rad länder. Bland annat Schweiz, Grekland, Slovakien, Litauen, Peru, Ukraina, Filippinerna, Malaysia och Cypern, liksom Spanien och Italien.

Däremot hade H&M åter öppnat 500 av totalt 516 butiker i Kina.



Senaste från Redaktionen