25 april 2024
fredag, 03 april 2020 11:43

Klart med avtal om Förbifart Stockholm för 38 Mdr

Skrivet av 

 

 


E4 Förbifart Stockholm är en 21 km lång ny sträckning av E4:an som till stora delar byggs i tunnel nära stadsmiljö. Vägen går från Kungens kurva i söder till Häggvik i norr med sex nya trafikplatser ovan jord. Den går under Mälaren, genom naturreservat och nära världsarv. Restiden för hela sträckan beräknas till 15 minuter. Av vägens 21 km går drygt 18 km i tunnel för att skona viktiga miljö- och kulturvärden. Byggtiden är cirka fjorton år med trafikstart 2030.

 


Nu har Trafikverket undertecknat ett kontrakt med norska AF Gruppen. Tunnelbygget av Förbifart Stockholm på Lovön stoppades den 11 mars 2019 av Trafikverket när avtalet med entreprenören Lovön Samverkan AB, LSAB, sades upp. LSAB, Lovön Samverkan AB, bildat av de italienska bolagen Vianini Lavori och CMC di Ravenna, gick i konkurs en dryg vecka efter det att Trafikverket hävde bolagets två tunnelkontrakt på Lovön, väster om Stockholm.  Då hade 14 procent av LSAB:s tunnelarbete på Lovö färdigställts. Se länk. Nu har Trafikverket gjort en analys om en ökad kostnad på cirka 10 procent, vilket motsvarar 3,3 Mdr kr. Det innebär att kostnaderna i en nationell plan för Förbifart Stockholm ökar från 34,4 till 37,7 Mdr kr.

Orsaken till att Trafikverket hävde kontraktet med Lovön Samverkan AB, LSAB, var efter återkommande problem med arbetsmiljön. Sedan dess har en tillfällig entreprenör hållit anläggningen igång, genom så kallat skyddsarbete.

– Skyddsarbetena har bland annat bestått i att slutföra förstärkningsarbeten, transportera bort bergmassor, asfaltera arbetstunnlarna, drift av arbetsplatserna samt sprängningsarbete på tidskritiska delar av tunnlarna, skriver Johan Lindskog, projektledare på Trafikverket, i ett mejl till MälaröDirekt.

Hur mycket det hävda kontraktet med LSAB har påverkat förbifartens budget och tidsplan är inte möjligt att särskilja från andra aspekter av det gigantiska infrastrukturprojektet menar Johan Lindskog.

Enligt sitt kontrakt med LSAB hade Trafikverket inte stöd att utfärda viten när Trafikverket upptäckte att arbetet inte utfördes i enlighet med arbetsmiljökrav. Detta är nu ändrat i det kontrakt som Trafikverket nu skrivits med AF Gruppen.

– I detta kontrakt finns möjlighet att utfärda vite kopplat till arbetsmiljö och säkerhet enligt en vitesmodell som är standardförfarande i alla kontrakt sedan 2017, skriver Johan Lindskog i ett mejl till StockholmDirekt.