26 maj 2020
tisdag, 07 april 2020 10:17

CW: Högre transaktionsvolym för Q1 2020

Skrivet av 

 

 


Annika Edström, Head of What’s Next/Research på Cushman & Wakefield och Kristoffer Sandberg, Head of Capital Markets på Cushman & Wakefield.

 

Enligt de senaste siffrorna från Cushman & Wakefield överträffar aktiviteten på den svenska fastighetsmarknaden för första kvartalet 2020, på nära 40,5 Mdr kr, kraftigt volymen för samma period 2019. Motsvarande siffra landade under fjolåret på 31,8 Mdr kr. Detta är en anmärkningsvärt positiv start på 2020, då 2019 som helår var ett nytt rekordår med en total transaktionsvolym på nära 234 Mdr kr, inkluderat Hemfosa-affären om 28 Mdr kr i Sverige. Det mest populära segmentet totalt sett är kontor (12,7 Mdr kr), följt av bostäder (10 Mdr kr) och handel (8,6 Mdr kr).

Det är främst svenska investerare som varit aktiva på marknaden hittills i år. Runt 76 procent (30,7 Mdr kr) i värden på fastigheter har förvärvats av inhemska köpare. Störst affärer har sammantaget hittills gjorts inom segmenten handel (cirka 28 procent), bostäder (cirka 26 procent) och kontor (cirka 22 procent). Dock har det gjorts affärer inom samtliga segment under årets första kvartal.

Bland internationella investerare har köpare från Norge, Tyskland och USA varit aktiva och tillsammans har investerare från dessa länder förvärvat fastigheter i Sverige för närmare 24 procent (9,8 Mdr kr) under perioden. Norge, som stått för den största delen med nära fem miljarder kronor, och har investerat brett i kontor (2,6 Mdr kr), bostäder (2 Mdr kr), samhällsfastigheter (200 Mkr) och handel (145 Mkr). Från tyskt håll har 3,3 Mdr kr investerats i kontorsförvärvet Solna United och förvärven om 1,5  Mdr kr har amerikaner placerat uteslutande i industrisegmentet.

Annika Edström
, Head of What’s Next/Research på Cushman & Wakefield, säger:
– I vår senaste enkät-undersökning, som genomfördes i januari i år, uppgav rekordstor andel av investerarna att de planerade att nettoköpa under 2020. Då såg vi en risk att det inte skulle finnas tillräckligt många objekt på marknaden. Även om läget markant förändrats under de sista veckorna i mars så återstår det att se om underliggande investeringstryck tar sig uttryck i flera genomförda affärer under andra kvartalet i år, trots marknadens generella försiktighet i nuläget.

Kristoffer Sandberg
, Head of Capital Markets på Cushman & Wakefield, säger:
– Kassaflödesfastigheter med starka hyresgäster, centralt belägna fastigheter i våra storstäder samt bostadsfastigheter står sig starkt även i dagens marknad. Bankerna har börjat bli mer selektiva med såväl motpart som objekt. Obligationsmarknaden är fortsatt sval, framförallt för icke säkerställda obligationer.

Cushman & Wakefield
Cushman & Wakefield (NYSE: CWK) är ett ledande globalt fastighetsrådgivningsföretag som levererar betydande värde till fastighetsägare, investerare och hyresgäster. Cushman & Wakefield är bland de största fastighetsrådgivarna med 53.000 anställda på cirka 400 kontor i 60 länder. Under 2019 hade företaget en omsättning på 8,8 miljarder USD och ett och ett tjänsteutbud som omfattar bland annat capital markets, hyresgästrådgivning, värdering, uthyrning och andra tjänster.