25 maj 2020
torsdag, 09 april 2020 14:11

Oklarheter i regeringens hyresstöd

Skrivet av 

 

 


Under pressträffen menade näringsminister Baylan att många butikshyresgäster fått väldigt lite respons från sina hyresvärdar för de ekonomiska problem som pandemin medfört och att viljan hos fastighetsägare att hjälpa till är svag.


Under skärtorsdagen höll näringsminister Ibrahim Baylan (S) en pressträff tillsammans med Pia Sandvik, vd för statliga forskningsinstitutet RISE, och Magnus Groth, vd för hygien- och hälsobolaget Essity. Under pressträffen meddelade Ibrahim Baylan att regeringen inför tillfälliga hyresrabatter för fasta hyreskostnader i utsatta branscher. Staten ska kunna bära upp till 50 procent av hyran för krisande företag.

– Vi har bara  kommit en bit på väg för detta maratonlopp som pandemin är. Det är inte i en överdrift att säga att vi är inne i en bred och djup kris. Men vi jobbar intensivt från regeringens sida för att lindra konsekvenserna, sa Ibrahim Baylan på pressträffen.

Regeringens förslag är ett hyresstöd om maximalt 5 Mdr kr. Stödet gäller för att hyresgäst och hyresvärd ska kunna komma överens om en sänkt hyra, och att staten går in och kompenserar upp till hälften av den nedsatta hyran. Kompensationen ges med maximalt 50 procent av den nedsatta hyran, men endast maximalt 25 procent av den ursprungliga fasta hyran. Stödet gäller mellan 1 april till 30 juni. För detta har man avsatt 5 Mdr kr.


Kompensationen söks av hyresvärden i efterhand via länsstyrelserna.

Bland företag som kan söka stöd nämnde Ibrahim Baylan butiksföretag, restauranger och mässarrangörer. Men även tandläkare och hår- och kroppsvård kan söka stöd. Baylan uppmanade fastighetsägare att bidra för att se till att de fasta kostnaderna för företag ska kunna sänkas.

Men näringsminister Baylan betonade också att många butikshyresgäster fått väldigt lite respons från sina hyresvärdar för de ekonomiska problem som pandemin medfört och att viljan hos fastighetsägare att hjälpa till är svag.

Ibrahim Baylan avslutade presskonferensen med en uppmaning till landets fastighetsägare:
– Hjälp till nu!

Günther Mårder, vd för Företagarna, ser positivt på regeringens tillfälliga hyresrabatter för krisande företag, men han hade gärna sett att stödet utformats annorlunda, säger han i en intervju i SVT.  Han menar att förslaget, som presenterades i slutet av mars, har varit kantat av frågetecken kring hur det ska hanteras i praktiken.

–  Det har varit väldigt mycket oklarheter. Det hade varit bättre att gå ut med ett omsättningsstöd som baseras på hur mycket ett företag har förlorat. Det hade varit enklare att hantera, säger Günther Mårder.