5 maj 2024
tisdag, 14 april 2020 12:08

Två nya idrottshallar i Kristineberg

Skrivet av 

 

 


Två fullstora idrottshallar kommer att byggas intill Kristinebergs IP på Kungsholmen. Illustration: Stockholms stad


Sedan tidigare har det stått klart att två fullstora idrottshallar kommer att byggas intill Kristinebergs IP. Nu väntas både idrottsnämnden och fastighetsnämnden att klubba ett ärende om upprustning av Kristinebergs IP. Anläggningen föreslås en omfattande upprustning för 160 Mkr.

– Den grönblå majoriteten fortsätter att satsa på idrott och det här är en viktig del av den stora satsning som vi gör för Stockholms idrottsliv där så många som möjligt ska kunna delta, säger Karin Ernlund (C), idrottsborgarråd.

I upprustningen ingår en omfattande renovering, där allvädersbeläggningen på rundbanor ska läggas om och nya teknikytor för längd-, höjd-, och stavhopp samt kulstöt ska byggas. Driftfordon får en ny väg och måldomartornet ska renoveras.

– Det nya inriktningsbeslutet i fastighetsnämnden innebär att vi satsar totalt 160 Mkr på att rusta upp Kristinebergs IP. Idrottsplatsen har funnits sedan tidigt 30-tal och en viktig anläggning för såväl breddidrott som elitidrott, och det ska den fortsätta att vara. Upprustningen innebär därför bland annat en anpassning till damallsvenskans krav. Under förra året tillförde den grönblåa majoriteten 100 Mkr extra till akuta renoveringar av idrottsanläggningar, och nu går vi vidare med det långsiktiga underhållsbehovet, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd.

Vidare kommer naturgräset på fotbollsplanen att bytas ut till konstgräs samt breddas och ny planbelysning kommer att upprättas.

 

– För verksamheten betyder det här mycket. Till exempel är konstgräs mer slittåligt än naturgräs, vilket gör att planen ger fler träningstimmar som är mycket efterlängtat bland stadens idrottsklubbar, berättar Karin Ernlund.

Tillgänglighet är centralt i upprustningen och anläggningen kommer att tillgänglighetsanpassas för såväl utövare som publik. Både idrottsytor i utomhusmiljön ska bli mer åtkomliga och läktare samt omklädningsrum anpassas för olika behov, så att så många som möjligt ska kunna delta. Tillsammans med tillbyggnaden av idrottshallarna ser Karin Ernlund projektet som ett lyft för hela området:

– Kristineberg kommer att utgöra ett nytt, stort och modernt idrottskluster som idrottsrörelsen länge väntat på. Efter upprustningen kommer Kristinebergs IP, som Dennis Wedin sa, att uppfylla damallsvenskans nya arenakrav och friidrotten får en toppmodern anläggning att träna och tävla på. Det här är en satsning som berikar Stockholms idrott, för alla som är intresserade, avslutar Karin Ernlund.

Ärendet klubbas i nämnderna den 21 april.