5 maj 2024
torsdag, 16 april 2020 12:45

Veidekke bygger fundament till Sickla stationshus

Skrivet av 

 

 


Atrium Ljungberg har en byggrätt vid Sickla station. Stationshuset beräknas stå klart 2024, samtidigt som Saltsjöbanan åter börjar trafikera sträckan Slussen-Sickla. Illustration: Kanozi Arkitekter

 


Veidekke har tecknat ett avtal med Region Stockholm och Atrium Ljungberg om grundarbete och fundament för Sickla stationhus. Projektet är en entreprenad om 170 Mkr. Projektet inkluderar grunden och delar av bärande konstruktion för nya Sickla stationhus, samt delar av rulltrappan och biljetthallen i den nya Sickla tunnelbanestationen, som kommer att bli ett viktigt nytt kollektivtrafiknav för övergångar mellan tunnelbana, Tvärbanan, Saltsjöbanan och bussar. Kontraktet Region Stockholm har överförts till Atrium Ljungberg, som uppför Sickla stationhus. Arbetet med Veidekkes del av projektet inleddes i mars och beräknas fortsätta till 2022.

– Vi är mycket glada över att påbörja ett projekt för Atrium Ljungberg och Stockholmsregionen. Jag är övertygad om att de goda relationerna vi har etablerat i tidigare projekt, tillsammans med vår starka kompetens inom komplexa byggnader, kommer att bidra till ett framgångsrikt projekt, säger Marcus Andersson, regionchef för Veidekke Construction Öst.

Kontraktet orderanmäls för det första kvartalet 2020.

Atrium Ljungberg har en byggrätt vid Sickla station. Platsen är redan idag en viktig knutpunkt i kollektivtrafiken där byte kan ske mellan Tvärbanan, Saltsjöbanan och bussar. Stationshuset planeras stå klart 2024, samtidigt som Saltsjöbanan åter börjar trafikera sträckan Slussen-Sickla. När utbyggnaden av nya tunnelbanan är klar 2030 kommer stationshuset även att rymma en av Sicklas tunnelbaneuppgångar.


Gällande detaljplan tillåter en byggnad på fem våningar, men tillsammans med Nacka kommun arbetas det fram en ny detaljplan för en högre byggnad. Gestaltningen för det nya stationshuset är framtaget genom parallella uppdrag där Kanozi Arkitekter valdes ut med sin idé om en cirka 23 våningar hög byggnad om cirka 21.000 kvm BTA. Den nya byggrätten ska kunna innehålla biljetthall för tunnelbana, kontor, restaurang och hotell. Samråd för detaljplanen är avslutat och granskning planeras innan sommaren.

Atrium Ljungberg och Region Stockholm driver det gemensamma projektet som omfattar uppförande av delar för den nya stationsuppgången. Markarbeten med spånt och schakt för den nya biljetthallen påbörjades i mars.