18 maj 2024
torsdag, 16 april 2020 14:51

Tre Vapiano i Stockholm i konkurs

Skrivet av 

 

 


Vapiano i Täby centrum är en av kedjans tre restauranger i Stockholm som nu har satts i konkurs.


Coronaviruset fortsätter att skörda offer i krogbranschen. Bolagen bakom tre svenska Vapiano-restauranger i Stockholm, har nu försatts i konkurs. Totalt berörs cirka 120 anställda i Stockholm, på Vapiano i Skrapan, på Kungsbron och i Täby, enligt RS & FastFood.

Det tyska franchisekedjan med det italienska konceptet har en längre tid haft ekonomiska bekymmer. Den 2 april meddelade det tyska bolaget Vapiano att det var på obestånd. Systerbolaget Vapiano SE anmälde samma sak hos rätten i Cologne. Det sades då att de internationella franchisebolagen inte påverkades, men Vapianos aktie kollapsade eftersom 90 procent av bolagets värde har fallit sedan årsskiftet. Nu har även de svenska Vapiano-restaurangerna dragits med i fallet.

Vapiano Sweden AB är huvudbolag till alla Vapiano-restauranger som var och en  placerats i eget bolag. Konkurs inleddes den 8 april för tre av dotterbolagen; GLR Götgatan AB, GLR Västra City AB och GLR Täby AB.

Det handlar alltså om Vapiano-restaurangerna i Skrapan på Södermalm med Vasakronan som fastighetsägare, på Kungsbron i City med Folksam som fastighetsägare samt i Täby centrum med Unibail-Rodamco-Westfield som fastighetsägare.

De tre bolagen hade enligt de senaste årsredovisningarna 50, 37 respektive 33 anställda, således totalt 120 anställda. Rörelseresultaten var -4,5 Mkr, -1,3 Mkr  samt –3,1 Mkr för respektive bolag. Vapiano Sweden, med Magnus Lundin som vd,  är ett dotterbolag till moderbolaget Vapiano SE i Luxemburg. Vapiano Sweden gjorde en förlust om –33,9 Mkr för 2018.

Vapiano har funnits i Sverige sedan 2007 då den första restaurangen öppnade på Sturegatan i Stockholm. Kedjan serverar pizza, pasta och sallad som lagas framför kunderna medan de väntar.

Nu finns det 6 Vapiano-restauranger i Sverige, en i Göteborg, en i Malmö och resten i Stockholmsområdet. De Vapiano som fortfarande driver verksamhet i Stockholmsområdet finns på Sturegatan, Vasagatan, Munkbrogatan och i Westfield Mall of Scandinavia.