18 maj 2024
tisdag, 21 april 2020 18:16

Fabege: Ett kvartal med två tydliga halvlekar

Skrivet av 

 

 


Stefan Dahlbo, vd för Fabege AB.

 


I sin delårsrapport för första kvartalet 2020 säger Fabege att året började med nya rekordnivåer på hyror, fastighetspriser och avkastningskrav. Men under den andra halvan av kvartalet flög dock den svarta svanen covid-19 in och förmörkade världen. Trots detta kan Fabege lägga ett starkt första kvartal läggas till handlingarna.

Under perioden minskade hyresintäkterna till 711 Mkr (718). Minskningen berodde på fastighetsförsäljningar. I identiskt bestånd ökade intäkterna med cirka 6 procent (19). Nettouthyrningen ökade under perioden till 15 Mkr (-107).

 

Driftsöverskottet ökade till 520 Mkr (509). I identiskt bestånd ökade driftsöverskottet med cirka 9 procent (19). Överskotts­graden steg till 73 procent (71). Förvaltningsresultatet ökade till 369 Mkr (366).

De realiserade och orealiserade värdeförändringar på fastigheter steg till 1.854 Mkr (1.324), vilket medförde att periodens resultat efter skatt uppgick till 1.574 Mkr (1.148), motsvarande 4,78 kr per aktie (3,47).

De räntebärande skulderna minskade under perioden till 23.472 Mkr (26.414), finansierade till en genomsnittsränta om 1,93 procent,  vilket innebar att soliditeten stärktes till 55 procent (52) med minskad belåningsgrad  om 32 procent (36).

I en kommentar i rapporten säger vd Stefan Dahlbo:
– Självklart berörs vi av covid-19 pandemin och det som händer i samhällsekonomin, oavsett hur starka vi är. Vi är väl rustade för att, tillsammans med våra hyresgäster, ta oss igenom detta och att också kunna ta tillvara de möjligheter som en sådan här kris kan skapa. I dagens osäkra läge är jag tacksam att vi har långa och goda relationer till banker och övriga finansiärer. Vår strategi att sprida vår finansiering på fler källor är en verklig styrka idag.

Stefan Dahlbo tillägger i rapporten om Fabeges framtidsutsikter:
– Vi står tillsammans inför många utmaningar i form av konjunkturnedgång, sannolikt en recession, hög
arbetslöshet och utslagning av företag. Att regeringar och riksbanker snabbt agerar för att skapa stimulanser
är avgörande för att mildra effekterna.  Jag är glad och tacksam för att Fabege, som vi konstaterat, går in i detta starka. Vi är väl rustade för att, tillsammans med våra hyresgäster, ta oss igenom detta och att också kunna ta tillvara de möjligheter som en sådan här kris kan skapa. Vi skall dock göra det med stor respekt för situationen, individerna och samhället, samt med ödmjukhet. Vi arbetar, just nu framför allt från hemmen, för att bli än bättre och starkare när vi kommer ur krisen.