19 maj 2024
torsdag, 23 april 2020 11:54

Stark comeback för fastighetsinvesteringar i höst

Skrivet av 

 

 


På bilden syns Joachim Svedberg, tillförordnad chef för kapitalmarknader i Colliers Sverige.

 

 


Återhämtningen för investeringar i fastigheter världen över kommer snabbare efter COVID 19-krisen än vad den gjorde efter den globala finanskrisen, säger Colliers International i ett pressmeddelande.

Joachim Svedberg, tillförordnad chef för kapitalmarknader i Colliers Sverige, säger:
– Efter en stark transaktionsstart under första kvartalet 2020 så kommer Sverige, i likhet med övriga Europa, att ha en kraftigt minskade transaktionsvolym under kvartal två och tre. Min bedömning är att det väntas ta ny fart en bit in i höst med en sedvanlig hög aktivitet i kvartal fyra. Bostäder, samhällsfastigheter och logistik kommer stå sig starkt under krisen. Tillgång på kapital kommer såklart vara en nyckelfaktor för att transaktionsmarknaden skall fungera någorlunda normalt när krisen väl lagt sig.

Återhämtningen av investeringar i global fastighet förväntas bli skarpare och snabbare efter COVID-19-krisen än perioden efter den globala finanskrisen (från mitten av år 2007 och till början av år 2009), enligt Colliers International.


Colliers konstaterar att även om en global lågkonjunktur kan förväntas, finns det hopp enligt de senaste inköpschefsindex – PMI, Purchasing Managers Index, från Kina.

Uppgifter från Oxford Economics visar att efter en minskning av den globala BNP med 1,8 procent under det första kvartalet 2020 och ytterligare en minskning med 0,3 procent för det andra kvartalet.Det innebär att minskning borde bli cirka 1,5 procent respektive 1,8 procent för det tredje och fjärde kvartalet 2020.

Tony Horrell
, CEO för Colliers International Storbritannien och Irland, säger i en kommentar:
– Nivån på chocken för de globala marknaderna är exceptionell och vi ser en stor påverkan över hela världen, inklusive i ekonomier som var relativt orörda under den globla finanskrisen, som Kina och Australien. Nedgången i den globala BNP går tillsammans med andra faktorer, inklusive restriktionerna för globala resor för handel och turism, ett oljeprisfall och volatilitet på aktiemarknaderna. Den goda nyheten är att nedgången som vi förväntar är relativt kort och återhämtningen är inställd på att vara snabb.

Colliers konstaterar att de årliga investeringsvolymer globalt i kommersiella fastigheter i allmänhet har varit på en uppåtgående bana sedan den globala finanskrisen. År 2018 investerades i fastigheter med nytt rekord globalt om 1,8 biljoner dollar och med 1,7 biljoner dollar för år 2019. I år har investeringsvolymerna, enligt preliminära uppgifter för mars som indikerar en nedgång med cirka 70 procent för att uppgå till 48 miljarder dollar, jämfört med 144 miljarder dollar i mars 2019. Q1-siffran på 250 miljarder dollar är den svagaste sedan andra kvartalet 2012.

Det har varit en viss positivitet på enskilda transaktionsmarknader för fastrigheter under första kvartalet. Aktiviteten i USA nådde 113 miljarder dollar, nära nog oförändrat med 116 miljarder dollar för ett år sedan, medan Storbritannien noterade en ökning med 9 procent från 16,9 miljarder dollar till 18,4 miljarder dollar under samma period, till stor del orsakad av försäljningen av iQ-studentportföljen för 6 miljarder dollar.

Aktiviteten under första kvartalet var särskilt stark i Tyskland med 35 procent högre än den under första kvartalet 2019, Italien med 43 procent högre än den under första kvartalet 2019 och Spanien med 46 procent högre än den under första kvartalet 2019.

Colliers ekonometriska modell antyder att de globala investeringsvolymer under andra kvartalet kommer att ligga på en nivå som liknar de svaga Q1-siffrorna. Även om aktiviteten har återvänt i Kina är de ekonomiska aktiviterna stängda i många delar i landet och affärsaktiviteten kommer därför att förbli dämpad under de kommande veckorna. Modellen förutspår dock en betydande återgång under Q3 och Q4, med globala volymer som återgår till nivåer före utbrottet av COVID-19.

Oliver Kolodseike
, Associate Director in the Research Team at Colliers International, säger:
– Det är omöjligt att förutsäga den kortsiktiga banan för transaktionsvolymer för kommersiella fastigheter på grund av den snabba  spridningen av COVID-19, men jag tror att det finns ett par skäl till försiktig optimism. Regeringar och centralbanker har reagerat mycket snabbare och i större skala än vad de gjorde under den globala finanskrisen och kapitalens globala vikt är mycket större än för ett decennium sedan. Investerare kommer att vilja diversifiera sina portföljer. Vår modell förutspår att det kommer att bli betydande återhämtningar under andra halvåret efter en kort lågkonjunktur, men detta är baserat på nuvarande prognoser för en stark ekonomisk återhämtning och det är värt att notera att prognosen bör ses med viss försiktighet.