29 april 2024
måndag, 27 april 2020 11:52

Kv. Kromet blir Kronan på Hisingen

Skrivet av 

 

 

 


 

 

Dorte Mandrup, Bisgaard Landscape, Ramböll är det team som får vidareutveckla kvarteret Kromet åt Vasakronan på Hisingen.

 

 

 

 


Vy från Hisingsbron.

 

Gatuvy.

 

 

 

 


Vy från ovan.


Kvarteret Kromet ligger vid Hisingsbrons fäste och med utsikt mot Göta Älv. Det är nästa byggsten i Lilla Bommenområdet, som utvecklas i snabb takt för att bli en levande och färgstark stadsdel. För att utforska möjligheterna har Vasakronan sedan hösten 2019 tillsammans med Sveriges Arkitekter och Göteborgs Stad arbetat med parallella uppdrag för utformningen av kvarteret. Nu är tävlingen med det parallella uppdraget avgjord. Team Dorte Mandrup, Bisgaard Landscape, Ramböll är det team som får vidareutveckla kvarteret Kromet.

– Byggnaden är en karaktärsfull gestalt med stark och tydlig identitet i en dynamisk form som möter solljusets vandring, skapar utblickar och binder samman bro, gata och kaj såväl invändigt som utvändigt. Ett landmärke som genom samspel med Läppstiftet bildar ett portalmotiv mot nya Hisingsbron, skriver bedömningsgruppen i sin motivering.

Fyra arkitektteam deltog i det parallella uppdraget: 1. Dorte Mandrup, Bisgaard Landscape, Ramböll. 2. Helen & Hard, BSK, Funkia création holz, ELU. 3. Henning Larsen, Kanozi, Mandaworks, Eliath, Sweco. 4. Sunnerö, Urbio, Cowi.

– Dorte Mandrup, Bisgaard Landscape, Ramböll var det team som levererade det bidrag som sammantaget bäst uppfyllde bedömningskriterierna och önskemålen i programmet. Dorte Mandrup visar prov på elegant hantering av volymerna där förslaget lyckas med att på samma gång vara både storskaligt och småskaligt och därigenom ansluter till staden och landskapet, säger Björn Siesjö, stadsarkitekt och medlem i juryn som bedömde de inkomna förslagen.

”Teamet presenterar en dynamisk ikonisk framtida byggnad som för tankarna till en trädkrona.”

Basen, en lätt glasfot, kommunicerar öppenhet och tillgänglighet och bär en krona av trä med en enhetlig och raffinerad träfasad där glasytor bidrar med intressanta skuggeffekter. Byggnaden erbjuder möjligheten att på de nedre planen mellan bro- och gatunivå röra sig runt på alla nivåer vilket är särskilt positivt, skriver juryn i sin motivering.

Teamet presenterar en dynamisk ikonisk framtida byggnad som för tankarna till en trädkrona. Basen erbjuder funktioner som ”surdegshotell, cykelreparatör, juicebar, specialiserade restauranger med snabb- och långsam mat av hög kvalitet, kaffebarer, vintage med mera.” Ovanpå basen en ”träkrona” för kontor och bostäder av olika storlekar och typologier.


Spännande mix av bostäder, kontor, handel och upplevelser

– Kromet är, efter Platinan, nästa viktiga byggsten i att utveckla Lilla Bommen till en komplett, levande och färgstark stadsdel. När fastigheten står färdig kommer den att erbjuda en spännande mix av bostäder, kontor, handel och upplevelser. Vi är imponerade över hur väl det vinnande teamet har tagit sig an uppgiften och föreslagit lösningar som möjliggör detta och samtidigt svarar upp mot våra mål kring hållbart byggande och starka arkitektoniska kvaliteter, säger Magnus Tengberg, affärsområdeschef fastighetsutveckling på Vasakronan.

Teamet får nu vidareutveckla sitt förslag med en projektering 2020 inför byggstart under 2021. Under de kommande 15 åren planeras en utveckling av området vid nya Hisingsbrons brofästet och kajstråket med arbetsplatser och bostäder samt ett stort utbud av restauranger, caféer, kultur, service, och med levande stråk och attraktiva mötesplatser. Det förväntas bli arbetsplatser för totalt cirka 29.000 människor inräknat de 10.000 som redan finns där idag.