19 maj 2024
torsdag, 30 april 2020 19:46

Consto avtalar med Lansa om bostäder i Västerås

Skrivet av 

 

 

 


Consto ska bygga av två byggnader med hyreslägenheter och garage åt Lansa Fastigheter i nya stadsdelen Ängsgärdet i centrala Västerås.

 

 

 


Consto och Lansa Fastigheter tecknade nyligen ett kontrakt för att uppföra två nya hyreshus i Västerås. Husen kommer att ha en tydlig miljöprofil och certifieras med Miljöbyggnad silver.

Byggföretaget Consto och Lansa Fastigheter har tecknat ett totalentreprenadsavtal om cirka 160 Mkr. Projektet består av två byggnader med hyreslägenheter och garage i nya stadsdelen Ängsgärdet i centrala Västerås. Byggstarten är planerad till september i år och inflyttningen i de ljusa lägenheterna, i storlekar från ettor till fyror, sker preliminärt första halvåret 2022.

– Projektet har en tydlig miljöprofil, med solceller på taket, bergvärme och CO2-reducerad betong, vilket gör att det kommer att certifieras med Miljöbyggnad silver. Här vill vi skapa ett tryggt boende, med lummiga innergårdar, där våra hyresgäster känner en stolthet att bo, säger Lansas vd Claes Malmkvist.

Området Ängsgärdet ligger cirka en kilometer öster om Västerås centrum, med gång- och cykelavstånd till allmänna kommunikationer, handel och nöjen. Det tidigare industri-och handelsområdet är nu på väg att omvandlas till en stadsdel med möjligheter att på sikt uppföra närmare 600 bostäder i området. Här planeras även för matvarubutik och hotell.

– Vi har tidigare samarbetat med Lansa i projekt Rottweilern, Örebro. Det blev ett lyckat projekt med ett väldigt bra samarbete, detta har vi nu tagit med oss för vidare samverkan i kommande projekt. Vi ser fram emot att arbeta med Lansa igen, säger Christer Lund, vd för Consto Sverige.

Under de senaste tio åren har Västerås ökat sin folkmängd med över 15.000 personer. År 2017 passerades gränsen 150.000 invånare, vilket gör att staden kvalar in som sjätte största i landet. Den snabba expansionen kräver fler bostäder och Ängsgärdet är en av de stadsdelar med närheten till centrum som nu projekteras och utvecklas.
Samarbetet börjar omgående med projektering och planering. Lansa Fastigheter äger fastigheten och Consto står som entreprenör för att uppföra byggnaden.