19 maj 2024
onsdag, 06 maj 2020 14:58

Tufft för ett starkt Eurocommerial

Skrivet av 

 

 

 


Jeremy Lewis avgår i november som CEO för Eurocommercial.

 


I ett pressmeddelande skriver Eurocommerial att bolagets alla köpcentrum i Sverige har varit öppna under de senaste månaderna och med en hygglig handel trots cronapandemin. I Belgien, Frankrike och Italien har Eurocommercials alla butiker, utom livsmedelsbutiker och apotek, varit stängda sedan mitten av mars, men nu förbereds en gradvis återöppning av dessa centrumbutiker i mitten av maj.

Eurocommercial har arbetat med hyresgäster om uppskjutna hyror från tiden då köpcentrumen stängdes i mars månad. Alla bolagets styrelseledamöter har minskat sina basersättningar med 20 procent samtidigt som rörliga ersättningar har slopats.

Evert Jan van Garderen, för närvarande finansdirektör, blir ny verkställande direktör då Jeremy Lewis, 75, avgår vid bolagsstämman i november 2020. Lewis kommer inte att vara medlem i någon av bolagets styrelser utan han kommer att fortsätta i bolaget i en rådgivande roll som ska definieras.

Eurocommercial ökade hyresintäkterna med 1,7 procent under de senaste 12 månaderna fram till 31 mars 2020, där hyrestillväxten var störst i Sverige med 2,6 procent. För de tre senaste kvartalen visade ett Eurocommercial ett resultat om 87,6 miljoner euro, cirka 932 Mkr.

I ett pressmeddelande säger vd Jeremy Lewis:
– De första två månaderna av vårt tredje kvartal var starka men naturligtvis påverkade COVID-19-pandemin allvarligt omsättningen i andra halvan av mars. Trots detta var kvartalsresultaten övergripande solida. Ljuspunkten i vår portfölj är Sverige (med ett tillgångsvärde om 22 procent) där alla våra centra har varit öppna med bara cirka 25 procent minskad omsättning.

 

– Centrumen i Belgien, Frankrike och Italien har alla varit stängda och de respektive ländernas regeringar har alla infört olika system till stöd för detaljhandlare. Det verkar som stängningarna i Belgien, Frankrike och Italien kommer att upphöra i maj, men med skilda nationella restriktioner.

 

– Nivån på försäljningsomsättningen i våra centrum och därmed våra hyresintäkter under resten av året är mycket svåra att förutsäga, men våra nuvarande uppskattningar tyder på en liten sannolikhet för ekonomisk osäkerhet för koncernen med tanke på kvaliteten på våra centrum och våra låga kostnader.

 

– Det är alldeles för tidigt att noggrant bedöma hur stora hyresintäkter som ska erhållas för vårt fjärde kvartal, med tanke på att vi har erbjudit hyresgäster att göra månatliga betalningar i efterskott, i stället för kvartalsvis i förskott, samtidigt som statliga stöd ännu inte slutförts.

 

– Trots nuvarande marknadsförhållanden har våra starka långivare gjort det möjligt för oss att förlänga två långfristiga lån som löper ut under i juli 2020 med 50 miljoner euro för ett lån i Italien och med 45 miljoner euro för ett lån i Sverige. Under år 2021 förfaller lån endast om totalt 60 miljoner euro.


De totala fastighetsvärdet i Eurocommercials portfölj var vid årsskiftet 2019/2020 oförändrat med 4.148,1 MEUR, cirka 43,8 Mdr kr, med fastighetsvärden för Belgien om 623,8 MEUR, för Frankrike med 1.003,1 MEUR, för Italien med 1.606,4 MEUR och för Sverige med 914,8 MEUR. Se länk