19 maj 2024
onsdag, 06 maj 2020 18:35

Ilija Batljan frigiven

Skrivet av 

 

 

 


Ilija Batljan satt endast häktad drygt 30 timmar.

 


Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, SBB, har informerats att bolagets verkställande direktör Ilija Batljan är frisläppt efter anhållandet som skedde tisdagen den 5 maj. Ilija Batljan återgår i sin roll som verkställande direktör för SBB med omedelbar verkan.

– Styrelsen har fullt förtroende för Ilija. Jag har arbetat med Ilija sedan starten av SBB och har på nära håll sett hans oerhörda förmåga att bygga upp och driva detta bolag. SBB står fortsatt starkt, säger Lennart Schuss, styrelseordförande för SBB.

Enligt Ekobrottsmyndigheten är utredningen om Ilija Batljans insiderbrott inte nedlagd.
Myndigheten vill inte kommentera frisläppandet utan hänvisar till förundersökningssekretess. Ekomyndigheten  svarar heller inte på frågan om andra anhållna i samma undersökning har frisläppts.

Ilija Batljan talar inte med journalister om häktningen eller om ett eventuellt kommande åtal.

 

Efter en kartläggning som Dagens Industri har gjort erfar tidningen att personer i Ilija Batljans bekantskapskrets köpt stora aktieposter i Hemfosa strax före SBB:s miljardbud och därigenom tjänat mångmiljonbelopp på kursrusningen.

 

Efter pressmeddelandet om att Batljan är frigiven fick aktien ett mindre glädjeskutt då den steg 6,75 procent till 16,12 kr som senast betalt.

I en kommentar kan sägas att det är troligt att Ilija Batljan inte åtalas och att utredningen om insiderbrott läggs ned, eftersom han frisläpptes efter endast drygt 30 timmars häktning. SF