Skriv ut denna sida
tisdag, 19 maj 2020 10:21

Grönt lån för Galärens miljöcertifierade projekt

Skrivet av 

 

 

 


Galärens nyproduktionsprojekt i kv Hägern på Varvet i Luleå som finansierats med gröna lån hos SEB.

 

 

 

 

Fastighetsbolaget Galären har tecknat ett grönt lån hos SEB för nyproduktionsprojektet i kvarteret Hägern på Varvet i Luleå. Fastigheten är en miljöcertifierad byggnad med 127 hyresrätter samt 3.150 kvm lokaler i centrala Luleå. Detta är den första gröna finansieringen som genomförs hos SEB:s Luleåkontor.

Under de senaste fem åren har Galären löpande viktat om portföljen till mer bostäder, genom försäljning av fastigheter och nybyggnad av flerbostadshus och trygghetsbostäder. Galären är medlem i Sweden Green Building Council och hållbarhet står i fokus i verksamheten. Bolaget använder sig bland annat av certifieringssystemen GreenBuilding, Miljöbyggnad och Svanen för sina fastigheter.

– Vi har sedan länge jobbat med certifiering av våra gröna fastigheter och nu börjar det ge resultat på marknaden. För två år sedan fick vi en hyresgäst till en av våra större fastigheter som sökte sig till oss på grund av den gröna profilen. Det andra kvittot fick vi när SEB berättade att vi kunde få en lite bättre finansiering genom ett grönt lån, säger Gunnar Tåhlin, vd för Galären.

Bostadsprojektet i kvarteret Hägern är en 13-våningsbyggnad med 127 lägenheter, varav ett knappt 20-tal är anpassade för personer med funktionsnedsättning, samt en Coop butik och varmgarage med elbilsladdning i två plan under mark. Huset har 122 solceller på taket för egen elproduktion och är certifierat enligt det svenska certifieringssystemet Miljöbyggnad, nivå silver.

– År 2015 hade vi förmånen att ta in Galären som kund och i dag finansierar vi omkring hälften av bolagets fastighetsportfölj, säger Bo Egerheim, senior företagsrådgivare vid SEB i Luleå.

 

Han fortsätter:

– Den gröna finansieringen är ett sätt att stärka relationen och visa att vi hänger med i kundens utveckling mot energisnålt och hållbart byggande. Det gröna lånet innebär en kvalitetsstämpel på att byggnaden uppfyller kriterierna för SEB:s ramverk, men är också en stämpel på att byggnaden är finansierad med gröna pengar hela vägen från SEB:s upplåning. Till skillnad från gröna bolån för privatmarknaden finns ingen standardiserad rabatt utan marginalen är individuellt förhandlad.

– Det här är det största gröna lån som vi har gjort inom kontorsrörelsen. Vi har stor potential att göra fler affärer genom att identifiera hus som kan konverteras till gröna bolån, säger Bo Egerheim.

Galären
Galären är en familjeägd företagsgrupp inom fastighetsutveckling med kontor i Luleå och Stockholm. Galären i Luleå har drygt 30 anställda, förvaltar cirka 100.000 kvm lokaler och äger drygt 600 bostäder. Inriktningen är en ansvarsfull fastighetsutveckling utifrån affärsidén: Att med fokus på hållbarhet och tillväxt långsiktigt äga och förädla fastigheter. Förutom att bidra till stadens utveckling med nya attraktioner och stöd till kultur- och idrottsliv, satsar Galären på ett fastighetsbestånd med spännande arkitektur. I samarbete med andra lokala intressenter vill Galären göra Luleå till en bättre, roligare och mer hållbar stad. Galären förädlar, förvaltar och utvecklar bostäder och kommersiella lokaler – och alltid med sin vision för ögonen: Att ge staden liv.


 

 

 

 



Senaste från Redaktionen