16 maj 2024
tisdag, 23 juni 2020 16:12

Ny t-banestation till Slakthusområdet

Skrivet av 

 

 

 


Visionsbild av norra ingången med placering Rökerigatan/Palmfeldtsvägen i en ny byggnad som ligger cirka 100 meter från nuvarande station Globen som kommer att läggas ned. Illustration: Region Stockholm/Sweco

 

 

 

 


Slakthusområdet får en helt ny t-banestation, som får fyra nya uppgångar.

 

 

 

 

 

 

Slakthusområdet får en ny station för den nya blå grenen som går vidare mot Sockenplan och det som blir den nya knutpunkten i Hagsätra. En gammal charkuterifabrik revs under våren som gör plats för en ny tunnelbaneuppgång i nordöstra hörnet av Slakthusområdet. Byggarbetet påbörjas under år 2022. Tunnelbanestationen kommer att få fyra nya uppgångar som bland annat kommer att ersätta Globen och Enskede Gårds tunnelbanestationer (lutningen blir för kraftig för att behålla de gamla). Trafikstarten planeras till år 2030.

Station Slakthusområdets norra uppgång förväntas ta emot många besökare från de närliggande arenorna. För att undvika att plattformen på stationen överbelastas vid evenemang, utformas entrén så att resenärsströmmar kan kontrolleras.

– En uttjänt byggnad har rivits och ska ersättas med en uppgång för den nya tunnelbananstationen i Slakthusområdet. Region Stockholm, Förvaltning för utbyggd tunnelbana (FUT) kommer att påbörja byggarbetet år 2022, när det angränsande parkeringshuset också har rivits, säger exploateringskontorets byggprojektledare Mats Johansson.

– På Gullmarsplan ska vi bygga en ny  plattform under Grön linje. Här ska  vi arbeta vid en av Stockholms största  knutpunkter, med bussar, tvärbana och  tunnelbana som går samtidigt.  I Slakthusområdet blir det en helt ny station i ett område som förändras, säger Anna Sandahl, projektchef för nya tunnelbanan i söderort.