29 april 2024
måndag, 27 juli 2020 14:09

Lifvs: Nya tidens lanthandel växer

Skrivet av 

 

 

 


Lifvs är fullsorterade livsmedelsbutiker. Butikerna inryms i moduler som är effektiva att tillverka och ställa på plats. Alla etableringar sker i kluster med upp till fem butiker i ett område.

 

 

 

 


Konceptet med Lifvs har mottagits väl på den svenska landsbygden. Den första Lifvs-butiken stod klar i mars 2019. I dag finns 16 butiker från Dalarna till Skåne.

– Sedan slutet av 1980-talet har dagligvaruhandeln genomgått en stor omstrukturering. Den lilla närbutiken har försvunnit medan handeln har koncentrerats till stora butikslador i städernas industriområden. I dag är hälften av Sveriges livsmedelsbutiker borta, men det ska Lifvs ändra på. Genom att kombinera digitalisering med en innovativ byggprocess och smart logistik har Lifvs återinfört lanthandeln – fast på ett helt nytt sätt, berättar Daniel Lundh, grundare av och COO för Lifvs.

Lifvs är fullsorterade livsmedelsbutiker. Butikerna inryms i moduler som är effektiva att tillverka och ställa på plats. Alla etableringar sker i kluster med upp till fem butiker i ett område. Varuleveranserna sker till ett klusterlager eller direkt till butiken, sedan har Lifvs en medarbetare som ansvarar för att fylla på varorna i de fem butikerna.

En kund laddar ner Lifvs-appen i sin telefon och registrerar sig med BankID. Mobilen blir sedan nyckeln för kunden att komma in i butiken, dygnet runt och då kunden handlar scannas varorna med betalning i mobilen.

– På det här sättet kan vi minimera vår kostnadskostym och bygga livsmedelsbutiker där de behövs mest. Eftersom hela kundresan är digitaliserad kan vi också skapa mervärden i form av personliga erbjudanden som kunderna faktiskt utnyttjar – istället för att skicka kuponger som de ändå aldrig använder hem till deras brevlådor,  säger Daniel Lundh.

– Vi har sikte på att få upp hundratals butiker inom de närmaste åren. I det första läget fokuserar vi på Sverige där det finns fler platser än så som har ett behov. Närmast fortsätter vi vår snabba etableringstakt vi har året ut, sedan får vi se, säger Daniel Lundh som inte är främmande för en expansion till andra länder.

Han fortsätter:
– Vi kommer att etablera oss där behovet är som störst. Folk kommer alltid att behöva handla mat. På de orter vi har etablerat oss har vi ofta blivit en lokal mötesplats. Inom några månader brukar cirka 80 procent av alla hushåll bli handlande kunder.Det tycker jag talar sitt tydliga språk.

I mars gick familjeägda Herenco Invest in som ägare i det svenska food tech-bolaget Lifvs. Under våren har Lifvs fortsatt sin snabba expansion med etablering på flera nya orter. Bland annat kommer de etablera sig i Barnarp utanför Jönköping. Man har också sedan tidigare ansökt om bygglov i Furusjö i Habo kommun.

Herenco är ett Jönköpingsbaserat familjedrivet ägarbolag i fjärde generationen som funnits i 154 år, med sammanlagt 33 bolag och 1.133 anställda. Tillsammans omsatte bolagen under 2019 cirka 3,3 Mdr kr.