4 maj 2024
torsdag, 30 juli 2020 13:59

Åtal mot Percy Nilsson och Dan Olofsson

Skrivet av 

 

 

 


Percy Nilsson, t v, och Dan Olofsson, t h, förnekar brottsmisstankar om grovt insiderbrott, dels i det danska telekombolaget TDC, dels i Victoria Park.

 

 

 

 

 

 

I ett pressmeddelande skriver Ekobrottsmyndigheten att den under torsdagen den 30 juli väckt åtal mot sammanlagt 14 personer för totalt 27 brottsmisstankar i ett omfattande ärende om misstänkt grovt insiderbrott. Förundersökningsledare i ärendet är chefsåklagare Thomas Langrot vid Ekobrottsmyndighetens Finansmarknadskammare.

Brottsmisstankarna är kopplade till aktiehandel, dels i det danska telekombolaget TDC i december 2017, dels i det Malmöbaserade fastighetsbolaget Victoria Park i mars-maj 2018. Under de aktuella perioderna fanns uppköpserbjudanden på de aktuella bolagen som inte var kända för marknaden. Flera av de åtalade personerna misstänks för insiderbrott kopplade till bägge bolagen.


– Det har varit en omfattande utredning med många misstänkta och jag gör den bedömningen att fällande domar kan förväntas utifrån den bevisning som har säkrats under utredningens gång, säger chefsåklagare Thomas Langrot vid EBM:s Finansmarknadskammare.


Bland de 14 personerna som åtalas märks näringslivstopparna Percy Nilsson och Dan Olofsson som åtalas för grovt insiderbrott i samband med upphandlingen av bolaget Victoria Park. De båda anhölls redan i december. ”Insiderinformation således som får hanteras varsamt”, ska det ha stått i ett sms från Olofsson till Nilsson.

I september 2018 såldes slutligen fastighetsbolaget Victoria Park i Malmö,  där Dan Olofsson var storägare,  till tyska bolaget Vonovia,.

Olofsson ska ha förmedlat information till Percy Nilsson om budgivningen innan denna var offentlig. Därefter köpte Nilsson via sitt bolag aktier i Victoria Park för runt 3,4 miljoner. Dagen efter Nilssons inköp blev Vonovias bud på Victoria Park offentligt, och det sistnämnda bolagets aktie steg märkbart.

”Hej Percy. Kommer ett bud på Victoria Park på 38 kr. Insiderinformation således som får hanteras varsamt. Jag har accepterat detta bud men inte det tidigare från Starwood”, ska det ha stått i sms:et från Olofsson till Nilsson, enligt Di.se.

Åtalet för grovt insiderbrott är ”obegripligt”, enligt Dan Olofsson – som anlitat tre juridiska experter för att bedöma om hans gärning är brottslig. Samtidigt hävdar Percy Nilsson genom sin advokat att han lagt uppdraget om att köpa aktier i Victoria Park långt innan han fick det meddelande från Dan Olofsson som åtalet bygger på, skriver Sydsvenskan.

Dan Olofsson är känd för Sigma som introducerades på som Stockholmsbörsen år 1997[. År 2001 hade verksamheten vuxit till över 3.000 anställda och Sigma delades upp i tre olika börsföretag inom respektive affärsområden under namnen Sigma, Epsilon och Teleca. Olofsson blev styrelseordförande och huvudägare för samtliga.Han har sedan dess förvaltat verksamheten genom det egna familjeägda holdingbolaget Danir AB.

Percy Nilsson är känd för PNB entreprenad som gick i konkurs 2003. Genom sina företag Parkfast AB och Emporia har Nilsson, dels sålt mark till köpcentrumet Emporia som färdigställdes 2012, dels låtit bygga Malmö Arena med hotell på marken.