8 maj 2024
tisdag, 11 augusti 2020 12:21

Carlsbergs nya hk får ”kolsyrad” fasad

Skrivet av 

 

 

 


Fasaden till Carlsbergs nya huvudkontor i Köpenhamn visualiseras med gyllene bubblor. Arkitekt är C.F. Møller.

 

 

 

 

 

 

 

 


Vid ingången till det nya huvudkontoret ansluter sig tre vingar i byggnaden för att bilda en bro över en av de viktigaste vägarna till platsen. Här består fasaden av 385 perforerade aluminiumplåtar som täcker en yta på 1.640 kvm.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Entrén till Carlsbergs nya huvudkontor.

 

 

Carlsberg Groups nya huvudkontor är en del av en stor omvandling där platsen för det tidigare bryggeriet utvecklas till Carlsberg Byen i Köpenhamn. Fasaddesignen för huvudentrén är en hyllning till platsens historia. Med hjälp av RMIG ImagePerf visualiseras gyllene bubblor. Arkitekt är C.F. Møller.

Carlsberg grundades 1847 av J. C. Jacobsen. Samma år flyttade bryggaren sin ölproduktion till Valby Bakke, som vid den tiden låg i utkanten av Köpenhamn. Den nya anläggningen hade bättre tillgång till rent bryggvatten, då den låg placerad högst upp på en kulle, och namnet Carlsberg är en sammansättning av Carl, som var namnet på Jacobsens son, och ordet berg.

Företaget växte och Carlsberg har utvecklats till en del av Danmarks levande kulturarv och historia. I över 150 år var Valby Bakke hörnstenen i Carlsbergs produktion, och nu har omvandlingen av vad som förmodligen är den mest berömda bryggeriplatsen i världen, resulterat i ett unikt, sprudlande område i hjärtat av Köpenhamn. Carlsberg Byen/City District kommer att erbjuda allt från kontors- och bostadshus till caféer, butiker, hotell och skolor och en härlig blandning av modern och historisk arkitektur.

RMIG, världsledande inom perforering, har tillverkat och levererat de perforerade metallplåtarna i fasaden, och den unika designen togs fram med hjälp av RMIG:s koncept City Emotion. Varumärket Carlsberg är synonymt med kolsyrade drycker, så vad passar då bättre än en fasaddesignen som visualiserar produkterna. Med hjälp av RMIG ImagePerf visar fasaden uppfriskande gyllene bubblor, så att åskådaren själv kan föreställa sig sin favoritdryck.

RMIG ImagePerf är en del av RMIG:s City Emotion-koncept som erbjuder eleganta och innovativa lösningar på många av utmaningarna inom arkitektonisk design. RMIG ImagePerf konverterar perforerad metall till en ”projektionsskärm” för konst, fotografier, illustrationer och grafiska mönster.


Vid medverkan i ett projekt av den här skalan är ett framgångsrikt samarbete av största vikt. Carlsbergs huvudkontor ritades av det danska arkitektföretaget C.F. Möller. RMIG tog fram en modell så att arkitekter och andra involverade i projektet kunde få en överblick på slutresultatet, och på det här sättet kunde man också kontrollera att alla kravställningar skulle uppfyllas.

Vid ingången till huvudkontoret ansluter sig tre vingar i byggnaden för att bilda en bro över en av de viktigaste vägarna till platsen. Här består fasaden av 385 perforerade aluminiumplåtar som täcker en yta på 1.640 kvm.  De perforerade plåtarna är anodiserade vilket gör dem både dekorativa och korrosionsbeständiga. Att installera ett stort antal perforerade produkter kräver expertis och erfarenhet. RMIG ansvarade för att numrera varje enskilt ark för att underlätta installationen och se till så att de 6 meter långa panelerna placerades på sina exakta platser.

Fakta
Råmaterial: Aluminium. Mönster: RMIG ImagePerf. Tjocklek: 3,0 mm. Ytbehandling: Anodising D1 (AC-Gold) 20 MY. Efterbehandling: Bockning. Arkitekt: C.F. Møller Arkitekter.