8 maj 2024
tisdag, 11 augusti 2020 13:05

Göteborg kan få ett nytt stort polishus i Ullevi

Skrivet av 

 

 

 


Den senaste idéskissen för hur det nya polishuset i Göteborg kan komma att se ut. Foto: Wingårdh Arkitektkontor

 

 

 

 

 

 

Göteborg kan få ett nytt stort polishus  i 16 våningar som blir närmaste granne med Ullevi-arenan – och intill planeras 200 studentlägenheter. Ritningar har tagits fram av Gert Wingårdh och byggnaden i ljust tegel förelås få en rundad form.

– Vi är nog faktiskt färdiga efter två år. Den sista ritningen drogs för inblandade parter i juni, så jag är hoppfull., säger Christer Johansson, ägare av företaget Klippan Kulturfastigheter till DN.

Det är  Klippan Kulturfastigheter som tillsammans med Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder, SGS, och Robert Dicksons stiftelse under stor sekretess drivit projektet ”Ernst Fontell” i samråd med polisen.

Klippan Kulturfastigheter, SGS och Robert Dicksons stiftelse vann 2017 en markanvisningstävling för platsen. Idén var att bygga 120 bostäder, vanliga kontor och butiker. Men polisen sa snabbt nej. Trion tog då fram nya planer.

Även Vasakronan har presenterat ett förslag som går ut på att dagens polishus byggs ut. Polisen har dock valt att inte gå vidare med det förslaget. Nu när Gert Wingårdhs polishusritningar och Semrén+Månssons skisser på studentbostäder redan ligger på bordet återstår dock en hel del innan planen är spikad.

Från kommunens sida har den velat baka samman tre olika projekt till en samlad ny detaljplan. Wallenstam och Vasakronan är också parter i utvecklingen av hela kvarteret kring polishuset. Nu har dock inga beslut fattats för det nya polishuset.

Wallenstam äger området väster om polishuset där Ullevi Tennisklubb håller till. Wallenstam vill komplettera med andra lokaler utöver tennisen.

Vasakronan har å sin sida visat intresse för att bygga ut det befintliga polishuset, som de äger.

– Men vi har inte velat gå vidare med det, säger Pål Sjölander, polisens fastighetsansvarige till DN.