15 maj 2024
tisdag, 18 augusti 2020 16:07

Monumentalkonst på Skanskas Sthlm New

Skrivet av 

 

 

 

 


Konstnären Jesper Nyrén har uppfört ett gigantiskt tillfälligt konstverk applicerat på stålplåt på fasaden till Sthlm 04 i Hammarby sjöstad. Hans imponerande verk är hela 18 meter brett och 25 meter högt.

 

 

 

 

 

 

 

Skanskas byggen av Sthlm New med husen Sthlm 01, om 26.000 kvm i 27 våningar och Sthlm 04 om 12.000 kvm i 8 våningar, befinner sig nu i slutfasen i Hammarby sjöstad. Flera kända konstnärer samarbetar med Skanska Fastigheter Stockholm vid utsmyckningen av byggnaderna och först ut är Jesper Nyrén, känd för sina färgskimrande geometriska motiv. Han har uppfört ett gigantiskt tillfälligt konstverk applicerat på stålplåt på fasaden till Sthlm 04. Hans imponerande verk är hela 18 meter brett och 25 meter högt.

Sthlm New Creative Business Spaces är Hammarby sjöstads nya kreativa stadsdel med närhet till vatten, grönska, kommunikationer och storstadspuls. Stadsdelen vill samla företag inom stadens kreativa branscher till det nya området som nu tar form söder om bron över Hammarbykanalen.

– Bilden bygger på ett fotografi av ett glasprisma taget i ett landskap. Prismat bryter ner ljuset i mindre beståndsdelar och skapar en ny bild. På samma sätt bryter gestaltningen upp byggnadens geometri och expanderar ut i det omgivande stadslandskapet. Den korresponderar med arkitekturen och omgivningen och tillför samtidigt platsen ett nytt element, säger Jesper Nyrén.

 

Jesper Nyrén har även vunnit uppdraget att bidra till den konstnärliga utsmyckningen av de nya underjordiska delarna av Gullmarsplans tunnelbanestation som redan har börjat byggas i direkt anslutning till Sthlm New.

 

– Jesper Nyréns konstverk ” Point of View” bidrar på ett lekfullt men samtidigt elegant sätt till stadsbilden. Det blir synligt från flera platser och vinklar i närområdet. Genom samarbetet vill vi bidra till att kittla betraktarens vardagliga tankebanor och skapa en inspirerande markör för det kreativa Stockholms viktiga framväxt, förklarar Fredrik Lantz, marknadschef på Skanska Fastigheter Stockholm.

I sin strävan att utveckla Sthlm New till en miljö där man gärna arbetar och gärna dröjer kvar efter arbetet samverkar Skanska även med andra kreativa personer. Högst upp på våning 27 i skyskrapan Sthlm 01 kommer den kände Stockholmskrögaren Niklas Ahlbom (restaurang Göteborg i Sjöstaden, Himlen i Skrapan m.fl.) med start våren 2021 att driva en restaurang och bar med en hänförande panoramautsikt.