15 maj 2024
onsdag, 19 augusti 2020 10:39

Skandia har sålt Göta Lejon-fastigheten på Söder

Skrivet av 

 

 

 

Vägaren 24, omfattande 15.000 kvm, som varit i Skandia Fastigheters ägo i över 20 år, är belägen vid Götgatan, Folkungagatan och Kocksgatan på Södermalm i Stockholm.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


Göta Lejon öppnade som en SF-biograf den 25 januari 1928 med 1307 platser, inklusive 541 på läktaren. Den var då Stockholms näst största biograf, från år 1940 den största. Entrén har en baldakin klädd med kopparplåt krönt med ett kopparlejon av Einar Forseth, som även har dekorerat salongen. Teatern har last- och sceningångar på både Folkungagatan och Kocksgatan. På platsen låg tidigare krogen Källaren Hamburg som revs 1912.

 

 

 

 

 

 

 

Fastigheten Vägaren 24 på Södermalm i Stockholm är nu frånträdd av Skandia Fastigheter. Köparen, en fond förvaltad av Meyer Bergman, tillträdde fastigheten den 18 augusti i en senarelagd, men i övrigt oförändrad affär. Redan i december 2019 meddelade Skandia Fastigheter att nämnda köpare skulle tillträda Vägaren 24 den 1 april 2020. Se länk

Vägaren 24, som varit i Skandia Fastigheters ägo i över 20 år, är belägen vid Götgatan, Folkungagatan och Kocksgatan på Södermalm i Stockholm. Den uthyrningsbara arean om cirka 15.000 kvm innefattar, förutom 128 hyresrättslägenheter, även ett antal kommersiella lokaler, där teatern Göta Lejon är den mest tongivande.

Parterna har inte meddelat köpeskillingen. Fastighetsaktien bedömer den till cirka 1 Mdr kr.


 

 

 

 

 

 

 


Exploateringsnämnden anvisar mark för bostäder inom fastigheten Grimsta 1:2 till Riksbyggen ekonomisk förening. Markanvisning gäller för cirka 43 seniorbostäder som riktar sig till målgruppen 55 +. Bostäderna avses upplåtas med bostadsrätt och bolaget ska efter fastighetsbildning förvärva marken för 7.200 kr/kvm ljus BTA.

Exploatering ger tillsammans med av nämnden tidigare lämnade markanvisningar på fastigheterna Säteritaket 1, Gästkammaren 1, Kvadern 1, Kvadern 2 samt i korsningen Aprikosgatan/Maltesholmsvägen ekonomiska förutsättningar för staden att utveckla södra delen av Maltesholmsvägen till en gata med mer stadsmässiga kvaliteter. Kontoret bedömer att hela denna exploatering, projekt Maltesholmsvägen ger ett överskott till staden. Försäljningsinkomsterna för den här aktuella markanvisningen beräknas till 35 Mkr.

Exploateringen kräver ny detaljplan. Exploateringskontoret ser positivt på projektet som kan bidra till att utveckla Maltesholmsvägen till en gata med mer stadsmässiga kvaliteter och ger ett välbehövligt tillskott av bostäder till stadsdelen i kollektivtrafiknära läge. Den aktuella markanvisningen har även potential att bidra till tryggheten i området då bostäderna riktar sig mot boende i åldersgruppen 55 +, vilket kan ge en ökad närvaro i området dagtid.

Platsen för den aktuella anvisningen består idag av naturmark som den bedöms sakna nämnvärda rekreativa värden. Närmast omgivande bebyggelse består av flerbostadshus. I Hässelby gård består cirka 79 procent av bostadsbeståndet av hyresrätter och cirka 15 proent av bostadsrätter. I Hässelby strand är andelen bostadsrätter högre, cirka 38 procent.

Nämnden har tidigare lämnat markanvisning för cirka 420 bostäder samt en förskola inom projektet. Start-PM för projektet antogs av stadsbyggnadsnämnden i november 2019 och arbetet med detaljplanen har påbörjats.