17 maj 2024
fredag, 28 augusti 2020 11:25

Akelius vill bli dubbelt så stora på tio år

Skrivet av 

 

 

 


Ralf Spann, vd för Akelius Residential Property, säger att bolaget ska dubbla sitt fastighetsvärde från cirka 123 Mdr kr till cirka 246 Mdr kr på tio år.

 

 

 

 

 

 

 

Akelius meddelar att bolaget har ambition är att dubblera storleken på fastighetsbeståndet på tio år. Med en stark finansiell ställning och fastigheter i växande storstäder är detta möjligt.  Vid utgången av juni 2020 var fastighetsbeståndets värde i Akelius cirka 11.986 miljoner euro, cirka 123,1 Mdr kr, enligt bolagets halvårsrapport 2020. Marknaden för fastigheter med omfattande renoveringsbehov har förändrats och Akelius bedömer att de goda tiderna för uppgradering av sådana fastigheter är förbi.

Akelius kommer därför att minska fokus på fastigheter med omfattande renoveringsbehov för att nå de fastställda finansiella målen för att istället fokusera på nybyggda och uppgraderade fastigheter.

Akelius avslutar sin byggrelaterade rörelseverksamhet genom att minska antalet anställda med 400 intill slutet av 2022.

Akelius har tagit de första stegen för att initiera förhandlingar med de berörda fackliga organisationerna i i samband med en personalneddragning inom byggrelaterade verksamheter. Det innebär att 115 anställda inom koncernen är omedelbart berörda och de kommer att erhålla erbjudanden om att frivilligt lämna Akelius under 2020. Bolaget kommer också att reducera nyanställningar och ersättare till ett minimum.

Akelius uppskattar att en normal personalomsättning kommer att innebära en betydande minskning av personal intill slutet av 2022. Totalt motsvarar detta en möjlig personalminskning från 1.500 till 1.100 anställda.

Akelius uppskattar att bolaget kommer att få en omstruktureringskostnad om 13 miljoner euro. Den årliga kostnadsbesparingen motsvarar 42 miljoner euro när programmet är till fullo implementerat i slutet av 2022.
De nu avslutade uppgraderingar i bolagets fastighetsbestånd ökar intäkterna med 25 miljoner euro.

Akelius uppskattar att vakansgraden kommer att minskas med 50 procent genom att de pågående och omfattande uppgraderingarna färdigställs. Detta kommer att öka intäkterna med 25 miljoner euro och som en konsekvens kommer vakansen att sjunka ytterligare med stadigt ökade intäkter.


I en kommentar till den nya strategin säger Ralf Spann, vd för Akelius Residential Property:
– Förändring är utvecklingens pris. Men förändringen kommer att förbättra vår långsiktiga intjäningsförmåga. Det är sorgligt när förändringen leder till att vi behöver friställa medarbetare.