17 maj 2024
fredag, 28 augusti 2020 14:30

Eurocommercial har återhämtat sig efter pandemin

Skrivet av 

 

 

 


Eurocommercials CFO Evert Jan van Garderen blir ny CEO för Eurocommercial i oktober 2020 då Jeremy Lewis, 75 år, avgår efter ha varit CEO för Eurocommercial sedan bolaget grundades år 1991.

 

 

 

 

 

 


Eurocommercials direktinvesteringsresultat för tolv månader fram till den 30 juni 2020 blev 119 miljoner euro, vilket var lägre jämfört med samma period 2018/2019. Det innebar att IFRS-resultatet efter skatt för de tolv månaderna minskade till 4,4 miljoner euro från 74,6 miljoner euro för samma period 2018/2019. Detta berodde till stor del på en negativ omvärdering av investeringsportföljen till ett belopp  om –109,0 miljoner euro (2018/2019: 8,7 miljoner euro) efter nedstängningar på grund av Covid-19.

Nu har Commercial övervunnit till stor del de negativa konsekvenserna på grund av Covid-19-pandemin

I Belgien
har bolaget förhandlat fram avtal med 96 procent av hyresgästerna. De flesta hyresgästerna fick 50 procent hyresreduktion och med 100 procent för restauranger under nedstängningen. Alla dessa hyresreduktioner motsvarar totalt 2,8 miljoner euro.

I Frankrike erbjöd Eurocommercial tre månaders gratis hyra gratis till de mycket små hyresgästerna i linje med rekommendationerna från den franska regeringen och 50 procent hyra för de större hyresgästerna. Det totala beloppet för hyresreduktion beräknas till 4,3 miljoner euro. Eurocommercial förväntar sig ingen större betalningsreduktion för hyrorna under tredje kvartalet, hyror som kommer att betalas av majoriteten av bolagets hyresgäster, månatligen.

I Italien
har Eurocommercial fått in 85 procent av den fakturerade hyran, eftersom de flesta hyresgäster har erbjudits möjligheten att betala månadsvis i förskott istället för kvartalsvis i förskott.

I Sverige
erbjöd Eurocommercial stöd till hyresgäster genom att minska minsta öppettider och därmed spara personalkostnader och genom att tillåta månatliga betalningar. Hyror förhandlades från fall till fall enligt riktlinjerna för regeringens hyresstödsinitiativ enligt överenskommelse mellan Fastighetsägarna och Svensk Handel. Detta omfattade endast andra kvartalet och det innebar att om en hyresvärd erbjöd en kvalificerad hyresgäst en hyresrabatt på upp till 50 procent, skulle regeringen inom vissa parametrar återbetala hyresvärden hälften av rabatten. Hyresinbetalningar för andra kvartalet blev höga 95 procent av hyreskostnaderna och med hela 96 procent av fakturerade hyror för juli.

I slutet av juli 2020 var antalet besökare i Eurocommercials köpcentrum cirka 83 procent jämfört med antalet besökare under föregående år. I jämförelse med förra året var antalet besökare 86 procent för Frankrike, 65 procent för Belgien och 78 procent för Italien, trots den senare början av försäljningsperioden.


I Sverige har alla Eurocommercials köpcentrum varit helt öppna med ett antal besökare som stadigt förbättrats till totalt 96 procent i juli, jämfört med juli 2019.