2 maj 2024
måndag, 31 augusti 2020 13:54

NP3 och Sagax bildar ett joint venture

Skrivet av 

 

 

 


Andreas Wahlén, vd för NP3 Fastigheter.

 

 

 

 

 



NP3 Fastigheter har tecknat en avsiktsförklaring med AB Sagax om bildande av ett joint venture. Sagax har erbjudit NP3 att förvärva 50 procent av aktierna i ett av Sagax, förvärvat fastighetsägande bolag. Det fastighetsägande bolaget äger direkt och genom bolag 37 fastigheter med ett fastighetsvärde om 1.410 Mkr.

Sagax har förvärvat fastigheterna av Stark Group som kommer hyra samtliga lokaler genom sitt dotterbolag Beijer Byggmaterial AB. Stark Group är en av norra Europas ledande bygghandelskoncerner med en omsättning överstigande 43 Mdr kr och 10.000 medarbetare.

Det årliga hyresvärdet uppgår till 85 Mkr. Hyresavtalens löptid uppgår till 3–15 år med en genomsnittlig löptid om 7 år. Hyresgästen har ensidig rätt att förlänga den initiala hyrestiden med ytterligare 15 år.


Fastigheterna omfattar 560.000 kvm mark. Den uthyrningsbara arean uppgår till 203.000 kvm varav 64 procent utgörs av lagerlokaler, 27 procent av byggvaruhandel och 9 procent av kontorslokaler.

Syftet med joint venture-strukturen är bland annat att kunna erbjuda hyresgästen lokal service. Drygt 40 procent av fastighetsvärdet överlappar med orter där NP3 idag redan är etablerade.


Eftersom Sagax äger mer än 20 procent av rösterna i NP3 och med hänsyn till transaktionens storlek, kommer transaktionen att utgöra en väsentlig transaktion med en närstående. Transaktionen förutsätter därför att en bolagsstämma i NP3 godkänner transaktionen med en majoritet av mer än hälften av de vid bolagsstämman avgivna rösterna utan beaktande av de aktier och röster som direkt eller indirekt innehas av Sagax. NP3 avser att i början av oktober utfärda kallelse till en extra bolagsstämma.